Български електрически катамаран за 2 млн. евро започва тестови плавания по Дунав (ВИДЕО)

БГ Бизнес

Кой е собственик на плавателния съд?

 

Започнаха тестовите плавания по река Дунав на първия български електрически катамаран, собственост на община Силистра, съобщава БТА.

Снимка: Galera 07 Shipyard

 

Той е на стойност близо два милиона евро и е изработен по трансграничен проект, партньори по който са добруджанската община и Окръжният съвет в румънския град Кълъраш. 

Според кмета на Силистра Александър Сабанов от българска страна проектът е изпълнен и катамаранът може да започне да превозва пътници.

електрически катамаран

Забавянето идва от страна на румънските партньори, които все още извършват довършителни дейности.

Снимка: Galera 07 Shipyard

„Очакваме корабът да тръгне, когато румънците завършват своята част от проекта и изградят кей, където той да акостира. Целта на кораба е да превозва пътници от Силистра до Кълъраш и обратно. В началото ще се сложи някаква такса за пътуване, по проект не трябва да печелим от тази услуга, но това не означава, че не трябва да си покриваме разходите“, каза за БТА Сабанов.

 

Той допълни, че общината ще започне да развива речния туризъм. За целта ще бъдат ремонтирани наличните плавателни съдове, които се захранват със слънчеви батерии и те ще могат да се използват за разходки по Дунав. 

Електрическият катамаран ще да осигурява транспортно-комуникационна връзка по реката между градовете Силистра и Кълъраш. Той е с дължина 12 метра и широчина шест метра. Плавателният съд е оборудван с два електрически двигателя и може да развива скорост до 13 км/час. Капацитетът му е до 28 пасажери и екипаж от двама души.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст