1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Дрон ще следи качеството на въздуха в столицата

Идеята на дрона е да бъде и в помощ, за да бъдат вземани по-правилни решения как и къде да се изгражда специализирана инфраструктура

Вече дрон ще прави дистанционният мониторинг за качеството на атмосферния въздух. Пилотният проект е съвместен между Община София и Софийския университет.

"С тази система всъщност надграждаме системите за мониторинг на качеството на въздуха, които вече имаме. А това ще ни помогне, от една страна, да бъдат информирани хората още по-добре, а, от друга страна, за правилни управленски решения", каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

По думи на разработчиците на проекта София е с особена география и към това, ако добавим характеристиките на урбанизираната среда, се получава доста сложна картина. Доц. Димитров от страна на СУ съобщи, че идеята на разработката е да се направи корелация между слоя въздух, който е непосредствено над сградите в София и този, който е в уличните каньони.

Идеята на дрона е да бъде и в помощ на Софийска Община, за да бъдат вземани по-правилни решения как и къде да изграждат специализирана инфраструктура, специални зелени стени, или преградни стени, или самото земно озеленяване, което се използва често като бариера. 

Умният град, по думите му, е този, който успешно се адаптира към променящите се условия и променящата се география.

Заместник-кметът на Софиска Община Десислава Билева отбеляза, че за четвърта поредна година СО е в годишната норма на концентрация на фини прахови частици. Тя подчерта, че новите данни се очакват, но за миналата година има данни за превишаване само на една автоматична станция – в "Надежда".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии