1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Румен Драганов: През зимата очакваме 1,2 млн. чужденци да посетят България

Скъпи оферти за празниците продължават да се предлагат, защото има кой да ги плати, каза експертът

"Летният сезон беше много добър за българския туризъм. С възстановяването на чартърните полети, се удвои броят на чуждите туристи от Европа и Израел спрямо 2021 г. По този начин ние все повече се доближаваме до нивата на туристи от 2019 г. Очакваме до 2024 г. обемите от 2019 г., тоест преди пандемията, да бъда възстановени", каза за businessnovinite.bg Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

По думите му за Коледа и Нова година 540 000 българи ще пътуват, като 60 000 от тях ще пътуват в чужбина. "Очакваме около 23 000 британци да посетят България през зимата. За трите зимни месеца очакваме 1,2 млн. чуждестранни туристи да влязат в страната. Повечето от тях идват на спа туризъм", каза експертът.

Относно офертите за празнуване на Нова година в хотел във Велинград за 11 000 лева, Драганов каза, че предлагането се определя от търсенето. Ако има някой, който да плати толкова пари за четиридневен пакет, защо да не се предлага?, попита риторично той.

Експертът обясни, че най-честите оплаквания от страна на туристите са разминаванията между това, което им е било предложено и реалността.

Относно настаняването на украинци у нас, Драганов е категоричен, че това трябва да случва както е в ЕС- в квартири за настаняване и да се следи колко от тях започват работа, имат ли доходи, колко време ще пребивават в страната. "Хотелите не са място за настаняване на бежанци. В другите държави се организират нещата така, че тези хора да имат работа, децата им да посещават училище, а възрастните хора да се обгрижват подобаващо. Трябва и у нас да има цялостна политика за бежанците, която би следвало да се организира от Агенцията за бежанците", добави той.

Още информация, вижте във видеото

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии