1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на газа за септември

БГ Бизнес

Цената на газа ще бъде със 17% по-висока от тази през август

Предложената от "Булгаргаз" цена на газа за септември е със 17% по-висока от тази през август. Така прогнозната цена за месеца е около 350 лв./MWh. Това заяви изпълнителният директор на компанията Деница Златева след откритото заседание на КЕВР. 

Решението за цената за септември ще бъде взето окончателно на закрито заседание на КЕВР на 1 септември. Входираното към момента заявление е за цена от 315.61 лв./MWh или 6% поскъпване на месечна база. Това предложение обаче е направено на 11 август, а до днешна дата цените на суровината в Европа претърпяха значителен ръст.

Изключително важно е интерконекторът Гърция – България да започне да функционира от 1 октомври и договорените количества природен газ с азерския доставчик на договорената цена да може да влезе в ценовия микс за октомври“, коментира още Златева, която очаква до 10 септември да получи уверение, че тръбата ще започне да работи.

Тя увери, че и българските, и гръцките институции полагат усилия да завършат връзката в срок и тя да започне да доставя по-евтината суровина. 

„Считам, че през октомври цената за българските потребители най-после ще започне да намалява, най-вече поради пускането на интерконектора“, отбеляза Златева.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии