1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

За първи път от 10 години: БДЖ излезе на печалба

БГ Бизнес
 

За първите шест месеца на годината счетоводната печалба на цялата група „Холдинг БДЖ“ ЕАД е над 13 млн. лв.

Националният железопътен превозвач отчита увеличение на своите приходи за второ поредно тримесечие, съобщиха от Министерството на транспорта. За първите шест месеца на годината счетоводната печалба на цялата група „Холдинг БДЖ“ ЕАД е в размер на 13 256 000 лева. Групата, която включва „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД, „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД и  „Холдинг БДЖ“ ЕАД  за първи път от 10 години излиза на печалба.

Това важи и самостоятелно за „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД, което към края на юни реализира счетоводна печалба от 6 904 000 млн. лева. След отчитане на ефекта от намалените инфраструктурни такси за дружеството, от присъщата му дейност се отчита положителен финансов резултат в размер на 2 201 000 лева. Разчетите показват, че „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД са били на загуба за целия 10-годишен период от 2012 г. досега.

Снимка: БГНЕС

По-високите приходи се дължат на повече изпълнени заявки за превоз на товари, както и на новите тарифи на компанията, които бяха актуализирани спрямо пазарните условия още в началото на годината.

„БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД отчита 34% увеличение на приходите от продадени карти и билети, спрямо същия период на миналата година. Паралелно с това, от януари, дружествата за пътнически и товарни превози са предприели мерки за оптимизация на разходите.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии