1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

България е на 23-то място в Индекса за икономическа свобода

БГ Бизнес
 

Защо страната ни изпреварва други държави?

България се изкачва с 8 позиции до 23-то място от 165 държави и територии, включени в изследването „Икономическа свобода по света 2022“. То е публикувано днес от Института за пазарна икономика (ИПИ) и е проведено съвместно с канадския институт „Фрейзър“.

Тазгодишното проучване се базира на данни от 2020 г. а резултатът на страната ни се дължи на влошаването на свободата в редица други държави. Средният резултат на страните по света отбелязва рекорден срив - през 2020 г. е с 0,16 т. по-нисък в сравнение с този от 2019 г. Спадът е над три пъти повече от отчетения непосредствено след финансовата криза от 2008-2009 г.

Това изтрива десетилетие развитие и повишаване на икономическата свобода, което обаче позволява на България да изпревари множество държави.

За поредна година Хонконг и Сингапур оглавяват класацията, следвани от Швейцария, Нова Зеландия, Дания, Австралия, САЩ, Естония, Мавриций и Ирландия. На дъното са Венецуела, Судан и Зимбабве.

Въпреки че изследването класира България сред най-свободните държави, оценката за икономическата свобода се понижава. Резултатът ни е 7,69 т. (от максималните 10 т.), което е спад с 0,10 т. спрямо миналата година.

Страната ни се представя добре в няколко области - ниското подоходно облагане (плосък данък), стабилните пари (валутен борд), ниски мита (членство в ЕС), свободното кредитиране (голям брой банки).

Най-слаба за България остава категорията „Правна система и право на собственост“, в която липсва подобрение, а най-лошо се представяме по отношение на безпристрастността на съдебната система, доверието в полицията и защитата на правото на собственост.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии