1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Ричард Алибегов: Кувертите за Нова година ще поскъпнат

БГ Бизнес

По негови думи между 15 и 20% са поскъпнали всички суровини, необходими за приготвяне на напитки и храна

Ще има увеличение на кувертите за Нова година, защото в последните 6,7 месеца всичко поскъпна. Повече от година електроенергията е два пъти по-скъпа спрямо 2019г., въпреки компенсациите. Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред БГНЕС.

По негови думи кой с колко ще вдигне цените е по индивидуална преценка, със сигурност няма да се вдигнат цените с толкова, с колкото трябва, за да се предотвратят ефектите от всички тези поскъпвания през последните 2 години.

"Между 15 и 20% са поскъпнали всички суровини, които ние използваме за приготвяне на напитки и храна. Това, което се наблюдава е, че от една страна имаме намаление на потреблението, а от друга страна се наблюдава склонността на хората да изхарчат парите за семейния празник или за почивка. Курортните хотели са доста добре посетени, с доста резервации, така че хората пестят в ежедневието си, затова ние имаме намалели консумация и обороти за сметка на семейната почивка. За Нова година хората са склонни да дадат повече пари, защото това е един ден в годината, очаквано е цените да са по-високи, но като цяло през годината спада потреблението“, заяви още председателят на ресторантьорите.

Снимка: btvnovinite.bg
Той заяви, че една от причините за скъпите куверти е увеличената цена на газа до преди 3 месеца, за който е нямало компенсации за ресторантьорите.
Снимка: Банско
"Повечето наши колеги в провинцията се регазифицираха преди много години и реално това им се отрази изключително зле. Разходите за персонал се увеличиха много, ние сме секторът, който вече три и четири пъти вдигаме заплатите и всичко това се отразява в крайния продукт“, отбеляза още Алибегов.

Той уточни, че и тази година е била много тежка за ресторантьорския бранш.

Снимка: iStock

„От две години COVID-19 криза навлязохме в икономическа без абсолютно никаква подготовка. Това, което се случи в последната година и по време на редовния кабинет, тъй като със служебния няма какво да направим, е фактът, че ни се отнеха всякакви видове помощи. Отпадна 60 на 40, въпреки, че не трябваше, отпадна 9%-то ДДС на вино и бира без никакво обяснение, отпадна 30 евро на седалка за чуждите туроператори, ваучерите не мога да кажа, че тръгнаха както трябва".

Снимка: iStock

"Следващият удар, който понесоха хотелиерите беше с въпросните хора от Украйна, които трябва да настаним, месец наред се бавят плащанията, до ден днешен се очакват още пари, а разходите са ежедневни. Много сложна година за туризма като цяло“, обясни още той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии