1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,464.9

Meta инвестира милиарди повече в изкуствен интелект, дразни инвеститорите

Технологии

Марк Зукърбърг призова за търпение, въпреки че може да отнеме години за възвръщаемост на инвестицията

Акциите на Meta Platform Inc. поевтиняха с цели 15% на извънборсовата търговия на Wall Street, съобщава WSJ. Технологичният гигант представи късно снощи финансовите си резултати за първото тримесечие на 2024 г.

Снимка: iStock

Компанията майка на Facebook обяви плановете си да инвестира милиарди долари повече за развитието на изкуствения интелект. Предвидените разходи в размер до 40 млрд. долара провокираха притесненията на инвеститори и анализатори, че Марк Зукърбърг няма да успее да ги контролира.

„Продуктът се разраства и ще бъде монитизиран още преди приходите да се материализират“, коментира основателят на компанията по време на конферентния разговор след резултатите на Meta.

Компанията вече приписва на изкуствения интелект част от скорошния ръст на потребителите и рекламния си успех, посочвайки подобренията в своите алгоритми за препоръки.

Meta влага повече ресурси в AI, което изисква значителни инвестиции. Това е и част от надпреварата за технологично надмощие с конкуренти от Alphabet до Microsoft.

Снимка: Reuters

Зукърбърг предупреди, че инвестициите ще се увеличат значително и ще отнеме време, за да генерират възвръщаемост на компанията, но призова инвеститорите да видят дългосрочните ползи, които изкуственият интелект може да предложи.

Приходите на Meta за повишиха през първото тримесечие с 27% спрямо година по-рано до 36,45 млрд. долара, надвишавайки леко пазарните очаквания за приходи.

Миналата година главният изпълнителен директор на компанията обеща съкращаване на работни места, намаляване на разходите, но прогнозираните по-големи разходи за настоящата година изглежда не оправдават тези ангажименти.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии