1 USD
1.82481 BGN
Петрол
Bitcoin
$60,214.4

От полилея до маската: Разкриваме разходите на „Фантомът на операта“

От полилея до маската: Разкриваме разходите на „Фантомът на операта“

Колко излиза поставянето на грандиозната продукция

Мюзикълът „Фантомът от операта“ на Андрю Лойд Уебър е едно от най-успешните произведения за всички времена. Игран пред над 160 милиона души в 46 държави в 195 града. Ето колко струва да се постави толкова мащабна продукция:

За мюзикъла

Действието се развива в операта в Париж, където самотният, маскиран Фантом се влюбва лудо в талантливата певица Кристин Дайе и прави всичко възможно тя да стане звезда. Но младата Кристин е влюбена в виконт Раул дьо Шани. Идеята е да се покаже как чрез силата на любовта дори и най-черното сърце може да стане нежно и добро. Спектакълът е признат за едно от най-красивите и най-зрелищните представления в историята не напразно.

 

Лорд Лойд Уебър признава пред NBC Nightly News, че дългогодишният мюзикъл е имал разходи от 952 000 до един милион долара на седмица. Можете ли да си представите каква сума е нужна годишно за представянето на подобен тип продукция?

Фантомът на операта

Защо е толкова скъпо  

Тази сума не трябва да ви изненадва имайки предвид мащаба на представлението. Ослепителната реплика на полилея от Парижката опера се състои от 6000 мъниста, като са нанизани 35 мъниста на всяка струна. Той е широк 3 метра и тежи един тон. Оригиналната версия е създадена от 5 души за 4 седмици. Гримът на Фантома отнема 2 часа за поставяне и 30 минути за сваляне.

За завесите са използвани 2230 метра плат, 900 от които специално боядисани. Ресните с пискюли са с дължина 226 метра. Те са съставени от 250 килограма боядисана вълна, преплетена с 5000 дървени мъниста, внесени от Индия, всяка ръчно изработена.

Във всяко представление участват над 250 членове на актьорския състав, екипа и оркестъра.

Всяко представление има 230 костюма от коприна, кадифе и дантела, които са шити на ръка, 14 тоалета. Представете си колко долари трябват за изработката и поддръжката на подобен гардероб!

Представлението използва още 120 автоматизирани сигнала, 22 смени на сцени, 281 свещи и използва 250 кг сух лед и 10 машини за мъгла и дим.

35 години след премиерата си и след близо 14 000 спектакъла на 16-и април 2023г., най-дълго играният мюзикъл – “Фантомът на операта“ слезе от Бродуей заради постпандемичната криза.

„Фантомът на операта“ е поставен на българска сцена до 21 април. 

Автор: Айлин Дрикова, стажант-репортер

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии