1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

Създадоха автомобил, който се движи със слънчева енергия

 

Готовият за производство слънчев автомобил, кръстен Lightyear 0, работи със соларни панели

Стартиращата компания за слънчеви електрически превозни средства Lightyear наскоро представи първото си електрическо превозно средство, което работи със соларни панели, заредени със слънчева енергия.

Готовият за производство слънчев автомобил, кръстен Lightyear 0, е резултат от шестте години на иновации на компанията.

Базираният в Холандия стартъп, който е специализиран в независими от мрежата слънчеви електрически превозни средства, ще приема предварителни поръчки за Lightyear 0 до края на тази година.

Холандската компания Lightyear твърди, че е създала най-ефективният електрически автомобил, който е правен някога.

Снимка: Lightyear/ Twitter
Този автомобил може да бъде шофиран с месеци без да бъде зареждан. Той е и първият автомобил, който разполага с 5 кв. м. соларни панели, разположени на покрива и е първият от този тип, подготвен за масово производство.

Основаната иновация на компанията е изобретяването на панелите, които се зареждат докато автомобилът е в движение. Тя съобщава, че панелите могат да осигурят до 70 км. на ден безплатен пробег.

Компанията твърди, че въз основа на средното пътуване до работното място от около 35 километра на ден, при облачни условия можете да шофирате до два месеца, преди да се наложи да заредите колата, а в по-слънчевите страни това може да бъде до седем месеца.

Проблемът на автомобила обаче е цената. Тя достига до 220 хил. долара, което го прави най-скъпата електрическа кола. В сравнение с Tesla например – най-добрите модели на компанията струват наполовина.

Компанията твърди, че вече е разпродала всички автомобили, въпреки бомбастичната цена.

Прототипът на седана на Lightyear 0 беше разкрит за първи път през 2019 г. Компанията показа окончателния дизайн и уникалната спецификация на автомобила и подобрените възможности по време на онлайн премиера.

„Електрическите автомобили са стъпка в правилната посока, но имат проблем с мащабирането. До 2030 г. можем да очакваме 84 милиона електрически превозни средства (EV) по пътищата само в Европа, каза Лекс Хофслоут, съосновател и главен изпълнителен директор на компанията.

Автомобилът има възможност да се движи около 624 км, от които 70 км могат да бъдат извлечени от неговата технология за слънчеви панели.

Превозните средства ще се захранват от батерии с капацитет 60 киловат часа и четири електромотора, които доставят 174 конски сили.

Снимка: Lightyear/ Twitter

Според Lightyear, превозното средство може да развие скорост от почти 100 м в час само за 10 секунди. Той има максимална скорост от 100 мили (160 км) в час.

Lightyear 0 ще има оптимизиран соларен покрив, който ще позволи на автомобила да работи месеци дори без зареждане.

Интериорът на автомобила е проектиран с помощта на само веган материали като тапицерия от микрофибър, кожа на растителна основа, тъкани, изработени от рециклирани бутилки, тапицерия от ратан палмово дърво и изолирана пяна от частици.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии