1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Защо толкова много мъже в САЩ са спрели да работят?

Свят

Днес около 86% от мъжете в работоспособна възраст имат работа - какво се случва с останалите?

Мъжете в Америка работят много по-малко, отколкото преди, и причините за това са смесица от положителни и отрицателни икономически новини.

В началото на 50-те години на миналия век 96 % от американските мъже в активна възраст, които са на възраст между 25 и 54 години, са имали работа. Поради смесица от фактори - от последиците от рецесиите до тези от глобализацията - днес само около 86% от тях имат работа, което е под средното ниво за другите развити страни от ОИСР през 2022 г., пише Business Insider.

Това е довело до това, че много мъже се борят да се издържат финансово. Освен това, колкото по-дълго са извън работната сила, толкова по-големи са шансовете да се изправят пред предизвикателства, свързани с психичното здраве, казват експертите.

Възможно е всичко да е свързано с рецесиите

От 50-те години на миналия век насам винаги, когато икономиката на САЩ изпада в рецесия, процентът на работещите мъже обикновено понася траен удар.

Когато икономиката навлиза в рецесия през 1953 г., делът на мъжете в работоспособна възраст спада от 96% на 92,8% и никога не се възстановява напълно до нивото отпреди рецесията.

Този модел се повтаря в много от последвалите рецесии. По време на Голямата рецесия равнището на заетост на мъжете в старческа възраст спадна от 88 % на 80,6 % и оттогава никога не е надхвърляло 86,7 %. Пандемичната рецесия може да се окаже изключение: След като през 2020 г. този показател спадна до 78 %, той почти се възстанови до равнището си отпреди пандемията.

"През последните десетилетия спадът в участието на работната сила обикновено съпътства рецесиите", казва пред Business Insider Абигейл Возняк, икономист във Федералната резервна банка на Минеаполис. "Участието спада и след това не се възстановява напълно."

Защо рецесиите оказват такова трайно въздействие върху работещите мъже? Дори когато икономиката се възстановява, някои професии не достигат предишните нива на заетост - или не са толкова добре платени, колкото преди. Като се има предвид, че в миналото мъжете са доминирали в работната сила, те са понасяли най-тежките последици.

"Ако възможностите, които са на разположение след спада, са по-ниско платени от старите възможности, работниците могат да решат да не работят толкова много въпреки по-ниските си доходи", казва Возняк.

И колкото по-дълго човек е извън работната сила, толкова по-откъснат може да стане от нея, показват изследванията.

Силното възстановяване на броя на работещите мъже след пандемичната рецесия може да се дължи на уникалния характер на този спад, който засегна една иначе здрава икономика. Някои експерти твърдят, че силното ниво на федералните държавни разходи - в сравнение с предишни рецесии - е това, което е позволило на икономиката да се възстанови по-добре през този период.

Със сигурност равнището на безработица сред мъжете е ниско в сравнение с историческите нива. Но този показател не отчита мъжете, които изобщо са спрели да търсят работа.

Много мъже с увреждания не работят

През 1960 г. приблизително 455 000 работници са получавали обезщетения за инвалидност по линия на социалното осигуряване. През 2022 г. те са били повече от 7,6 милиона, включително около 1,3 милиона мъже на възраст между 25 и 54 години.

Част от това увеличение може да се отдаде на нарастващото и застаряващо население и на разширяването на тези обезщетения с течение на времето. Някои американци обаче са станали по-зависими от доходите от инвалидност, отчасти поради икономическите предизвикателства.

Според Бюрото за трудова статистика през 2023 г. около 44% от всички мъже и жени на възраст между 25 и 54 години ще имат работа, докато при хората без увреждания този процент ще бъде около 83%.

В анализ на данни от Current Population Survey, направен от Фед на Сан Франциско през 2022 г., близо 40% от мъжете посочват увреждане или болест като причина да не работят.

През последните десетилетия борбата с пристрастяването също отдалечи някои мъже от работната сила.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии