1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Първото клонирано теле не е... зодия телец

Свят

То е създадено на 16 февруари 1998 г.

На днешната дата - 16 февруари, преди 25 години е създадено първото в света клонирано теле. То е дело на американски учени. 

Това се случва две години след като се ражда първият клониран бозайник в света- овцата Доли. След 220 неуспешни опита, учените от Единбург успяват да получат агне без участие на мъжки полови клетки. Името си Доли получава по предложение на един от животновъдите, помагали при раждането й, в чест на американската певица Доли Партън, известна с пищния си бюст, тъй като овцата е клонирана от клетки от млечната жлеза.

Две години по-късно светът има и първото клонирано теле, което не е .... зодия телец. Според астролозите обаче, телето е създадено по време на Слънце във Водолей, а този знак отговаря за новите технологии, иновациите и неограниченото мислене. Вреоятно точно това е помогнало на учените да се справят успешно с иновативната задача.

Какво представлява клонирането?

Клонирането е процес на получаване на организъм или клетка чрез безполово размножаване. През 1952 г. Робърт Бригс и Томас Кинг клонират жаба чрез трансфер на ядра от соматични клетки. Аналогична техника е използвана и при клонирането на овцата Доли. Опитът с жабите е първият успешен експеримент за клониране на висш организъм.

След 1997 г. успешно клониране при различни животни е осъществено в редица развити страни – Франция, Япония, Великобритания и други.

 

 

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии