1 USD
1.87071 BGN
Петрол
113.62 $/барел
Bitcoin
$20,195.5
Последвайте ни
1 USD
1.87071 BGN
Петрол
113.62 $/барел
Bitcoin
$20,195.5

Нов закон ще регулира събирането на дългове от колекторски фирми

 

Колекторските фирми няма да имат право да начисляват собствени такси

Оспорването на задължение към колекторска фирма автоматично ще прекратява вземането до окончателно съдебно решение.

Това е предвидено в нов закон за събиране на вземанията, подготвен от Министерството на икономиката.

Колекторските фирми вече няма да имат право да начисляват собствени такси върху прехвърленото към тях задължение. Това ще сложи край на практиката дълг от няколко лева да се превърна в задължение от 400 лв.

„Новият закон предвижда да се създаде регистър на колекторските фирми, като ще има изисквания към тях. Освен това се забраняват телефонни обаждания през нощта и тормоз на длъжника“, обяви министърът на икономиката Корнелия Нинова.

Асоциацията за управление на вземания подкрепи идеята. 

"Това беше и нашият апел към политиците да има ясна рамка, кой може да се занимава с тази дейност -като се започне от изисквания за капитала, прозрачност на собствеността, изисквания за професионализма", коментира Райна Миткова от Асоциацията за управление на вземания.

Корнелия Нинова уточни, че кредиторът, който прехвърля вземането, ще е длъжен писмено да уведоми длъжника, на кого го прехвърля. Новите правила забраняват телефонни обаждания към длъжника през нощта.
Според неправителствените организации за защита на потребителите, ако се работи по правилата, потребителят ще е защитен.

Глобата за колекторските фирми, които нарушават правилата, ще е между 10 хил. и 50 хил. лв. Те ще се налагат от Комисията за защита на потребителите.

Законопроектът ще бъде разгледан от парламента. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Обсъждат 0% ДДС за хляба

Обсъждат 0% ДДС за хляба

Корнелия Нинова и Съюза на хлебарите са коментирали компенсации за ток и поемане от държавата на разликата в цената на газа

Галерия

Компания за печат на пари: Кризата поддържа високо търсене на банкноти

Coldplay
+7

Галерии