1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,468.9

2900 деца сираци ще имат право на семейна помощ от Нова година

БГ Бизнес

Промените засягат сираците, които нямат право на наследствена пенсия от починал родител, помощта е 113 лв. на месец

2900 деца сираци ще имат право на семейна помощ от Нова година вместо труднодостъпната персонална пенсия. Това реши правителството със законодателни промени днес.

Промените засягат сираците, които нямат право на наследствена пенсия от починал родител. Помощта е 113 лева на месец. За осъществяването на промяната са необходими 4 милиона лева в бюджета.

„2900 деца ще получат такава месечна семейна помощ, а за тези, които получават персонални пенсии, ще продължават да ги получават. Ако решат, че е по-изгодно да вземат новата помощ, могат да го заявят пред агенциите за социално подпомагане”, обясни социалният министър Бисер Петков.  

Промяната идва след трогателното писмо от края на миналата година на адвокатката Златина Хаджипанайотова, майка на три деца, чийто баща е починал и нямат право на такава пенсия, защото той няма необходимия трудов стаж. 

След вчерашната среща на премиера с представителите на хората с увреждания Борисов разпореди също така да бъде направена инспекция на дневните центрове за хора с увреждания.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии