1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Правителството поиска плащане по Плана за възстановяване от 1,37 млрд. евро

Финанси

Това е важна крачка за изпълнението на Плана

Министерството на финансите изпрати днес официално към Европейската комисия и в сроковете, определени в оперативните договорености между България и ЕК, първото искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост на стойност 1,368 млрд. евро.

22 етапа и цели, свързани с изпълнението на 18 реформи и инвестиции от плана са включени в искането, като само за един етап се докладва частично изпълнение, който се очаква също да бъде изпълнен в рамките на сроковете за преглед и одобрение от ЕК, посочват от финансовото министерство. 

„Това е важна крачка за изпълнението на Плана. Надявам се общите усилия на българските институции да доведат до успешната му реализация“, коментира служебният министър на финансите Росица Велкова.

Само преди дни вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов заяви, че първите средства за България по Плана трябва да бъдат получени през есента. За да се случи това обаче следващият парламент трябва да промени няколко закона – Закона за обществените поръчки, Закона за личния фалит, Закона за електронното управление и закони в сферата на енергетиката. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии