1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,565.1

"Чети етикета": Колите с "върнати" километражи ощетяват купувачите и застрашават животи

БГ Бизнес

Експерти предлагат този тип манипулации да се наказват със затвор и солена глоба

Едва 4% от 4-те милиона автомобила у нас са на възраст до 5 г., докато почти всеки втори е на около и над 20 г. Най-често автомобилите втора ръка идват от Германия или Италия. Ако карате такъв, е твърде вероятно неговият километраж да е „превъртян” т.е. манипулиран.

Това се прави от недобросъвестни търговци по веригата с цел вдигане на цената – у нас нерядко с до 30%, в Германия пък – средно с 3400 евро. Според статистиката една трета от колите са „пренавити”. Това означава, че потребителите са ощетени с милиарди.

В същото време по улиците се движат возила с почти изчерпан ресурс, които са потенциално опасни, но водачите просто няма как да знаят това, ако не разполагат с достатъчно познания (или добър монтьор).

Вече има предложение за законови промени, които ще криминализират тези измами, но в момента за обикновения купувач е почти невъзможно да знае с какво точно си тръгва от автокъщата.

Не дали, а с колко

Наш екип се опита да проследи километрите на една вносна кола. Оказа се трудна задача. В същото време само за секунди можем да стигнем до хората, които манипулират километражите.

„Пуснах си колата за продажба, ама на 230 000 километра, никой се не обажда. Пуснах я на 180к (180 000, бел. ред.) с идеята, че в Карлово ще превъртя километража, ама имах работа и не стана. Сега обаче ми се обаждат за оглед довечера и ситуацията е конфузна: в обявата 180к на километража 230к. Ако знае някой къде да го врътнем пустия километраж”, съвсем спокойно пита продавач в онлайн форум.

Снимка: bTV

Една бърза разходка в столична автокъща ни разкрива детайли за манипулацията – директно ни показват караваната, където „пипат” колите.

Как 400 000 се стопяват наполовина

Подхождаме по-практично – търсим скучна, изгодна и не толкова ефектна кола – синя на цвят, 15-годишна, с дизелов двигател, 5-скоростна кутия и приемлив километраж.

В онлайн сайтовете цените за същия модел варират от 2700 до 5000 лв. А изминатите километри са не повече от 160 – 170 хиляди. Колкото по-малко, толкова по-висока е цената. Опитните монтьори дори с просто око могат да хванат измамата и превъртането на километража – гледат цялостното състояние, като твърдят, че „грешката” е в рамките на 50 – 100 000 км.

Избраната от нас кола е заковала на 195 836 изминати километра за 15 години. Какъв е шансът да е превъртяна? „99,9 %... Почти всички са”, казва монтьорът Васко.

На колко е нашата кола? Подлагаме я на тест със специална апаратура – наречена „шпионин”, която пристига от Германия. Работи с ултразвук и измерва износването на двигателя по 3 точки. Записаното се сравнява с данни от чисто нов двигател и така излизат реалните километри с толеранс от около 10 000 км.

Снимка: bTV

Методът е възприет в Германия, българските монтьори подхождат с резерви, защото износването на двигателя също може да бъде забавено.

Изпитването на автомобила продължава няколко минути, докато отчетените стойности, или т.нар. RMS, се измери с пълна точност. Тестът показва в пъти по-голям километраж и силно износен двигател след минимум 400 000 км.

Най-сигурният начин е да си платите и да отворите досието на колата в оторизирания сервиз на марката, която купувате. Правим го и ние.

Снимка: bTV

От там става ясно, че колата е произведена на 27 юли 2001 г. След 3 години, през 2004 г., е била ремонтирана и е с изминати 77 000 километра. Осем години по-късно – през 2012 г. вече е в България и се продава с пробег от 117 000 километра. Тоест, според досието на автомобила, през последните няколко години автомобилът е каран в пъти по-малко. Управителят на сервиза Васил Димитров е категоричен – това не може да е вярно.

Така следващият клиент също ще бъде подведен, а по-малкото километри означават повече пари за наша сметка.

Какво може да се направи?

„Българинът иска да бъде лъган, иска да плати евтино”, смята зам.-председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Любомир Доросиев.

По думите му открай време е известно, че километражите се манипулират и затова е по-добре да оглеждаме за возила в по-големите автокъщи, които са част от организацията. Там „все по-малко и по-малко” мамели хората.

Снимка: bTV

А това, в крайна сметка, е бизнес за милиони и малцина искат да се откажат от него.

За измамниците – затвор

Съюзът на българските автомобилисти има радикално решение на проблема – предложение за законови промени, с които „превъртането” на километража става престъпление – както е в Германия и Белгия, например.

Председателят на организацията инж. Емил Панчев посочи, че предложението е за 1 до 3 години лишаване от свобода и 6000 лв. глоба при установено нарушение.

„Това е опасно за движението на пътя, никой не знае какво е състоянието на автомобилите”, посочи той.

Председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Христо Христов призна в студиото на „Тази сутрин”, че също е превъртал километражи, но това било отдавна и с малко. „Фирмите, които продават автомобили в България, в голяма степен са излъгани – превъртането става и извън България”, посочи той.

Неговото предложение е когато се купува кола без сервизна история, клиентът да има право да провери състоянието ѝ при механик и при установено значително разминаване с декларираното да може да развали или предоговори сделката.

Настимир Ананиев от транспортната комисия в парламента посочи, че и в момента в Наказателния кодекс има текст, който е относим към манипулирането на километражите – чл. 209 (подвеждане), но сега ще бъде добавена и конкретика. Сред вариантите за по-информиран избор на нов автомобил са записване на километрите на митницата и отваряне на базата данни на ДАИ за километрите, записани при годишния технически преглед.

Колко опасна е всъщност измамата с километрите? Според анализ, по който Ананиев работи, около една трета от катастрофите у нас са по вина на състоянието на автомобилите.

  • „Чети етикета”: Козунакът за Великден от магазина – без изкуствени оцветители, но с много добавки
  • „Чети етикета”: Ще решат ли шкафчетата в училище проблема с тежките раници?
  • „Чети етикета”: Какъв е алкохолът, който се предлага в интернет?
  • „Чети етикета“: Какъв е въздухът, който дишаме
  • „Чети етикета”: Има ли хормони и антибиотици в пилешкото?
  • „Чети етикета”: Как да изберем зимните гуми?
  • „Чети етикета”: Какви са обезщетенията при лекарска грешка?
  • „Чети етикета“: Колко тежи ученическата раница
  • „Чети етикета”: Има бум в използването на хомеопатични продукти в България
  • „Чети етикета“: Откриха тежки метали в замразената риба

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии