1 USD
1.82413 BGN
Петрол
119.43 $/барел
Bitcoin
$29,122.1
Последвайте ни
1 USD
1.82413 BGN
Петрол
119.43 $/барел
Bitcoin
$29,122.1

Държавата сключва договор за депозит с ПИБ

Финанси
 

Той представлява държавната помощ от 1,2 млрд. лв., която бе предоставена на банката през юни

Държавата ще сключи Договор за депозит с "Първа инвестиционна банка" АД (ПИБ), който представлява държавна помощ. Това разреши Министерският съвет на редовното си заседание в сряда, съобщи пресслужбата на кабинета.

Банката беше засегната от паниката във финансовия сектор през юни след рухването на Корпоративна търговска банка. Тогава й бе осигурена държавна помощ пт 1,2 млрд. лв.

Решението е съобразено с условията по Решението на Европейската комисия, която ден по-рано одобри индивидуална държавна помощ в полза на ПИБ.

Комисията установи, че ликвидната подкрепа от България за ПИБ отговаря на правилата за държавна помощ на ЕС и че мерките са били необходими за запазване на стабилността на българската икономика и финансова система, припомнят от правителствената пресслужба.

България отпусна ликвидна подкрепа на ПИБ под формата на държавен депозит в размер на 1,2 млрд. лева като част от схема за ликвидност, одобрена от Комисията в същия ден - на 29 юни 2014 г.

Поради ограничения, свързани с лимита на новопоет дълг съгласно Закона за държавния бюджет за 2014 г., този депозит беше с краткосрочен падеж от 5 месеца, който изтича на 28 ноември 2014 г. В следствие на това МФ нотифицира пред ЕК нова държавна помощ за преструктуриране в полза на ПИБ. Планът за преструктуриране предвижда удължаване на срока на държавния депозит в размер на 900 млн. лв. да бъде с максимален срок до 18 месеца, т.е. до 28 май 2016 г.

ПИБ ще се задължи да спазва условията и ограниченията по Решението на Комисията и приложението към него, което ще е неразделна част и от договора за срочен депозит, както и всички други условия, определени от Европейската комисия, посочват още от пресцентъра на МС.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии