1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Провинция Берлин подарява вилата на Йозеф Гьобелс (СНИМКИ)

Провинция Берлин подарява вилата на Йозеф Гьобелс (СНИМКИ)

Берлин неколкократно се е опитвал да предаде обекта на федералните власти или на провинция Бранденбург

 

Регионалното правителство на Берлин предлага да подари вила, която някога е била собственост на министъра на пропагандата на Адолф Хитлер - Йозеф Гьобелс. Надеждата е се сложи край на десетилетния дебат дали да се промени предназначението или да се разруши с булдозер обширният неизползваем терен в провинцията северно от германската столица, казва Guardian, цитиран от БГНЕС. 

Снимка: Getty Images
„Предлагам на всеки, който би искал да поеме обекта, да го поеме като подарък от държавата Берлин“, заяви финансовият министър на Берлин Щефан Еверс пред парламента на провинцията.

Берлин неколкократно се е опитвал да предаде обекта на федералните власти или на провинция Бранденбург, където се намира вилата, вместо да продължи да плаща за поддръжката и охраната на комплекса, който е обрасъл и е в окаяно състояние.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos
На 2 май Еверс поднови това предложение, като призова за предложения, които да отразяват историята на обекта. Той не каза дали ще бъдат разгледани и предложения от частни лица.

„Ако отново се провалим, както през последните десетилетия, Берлин няма друга възможност, освен да извърши разрушаването, за което вече сме се подготвили“, каза финансовият министър.

Гьобелс, един от най-доверените хора на Хитлер, е поръчал построяването на луксозната вила през 1939 г. в гориста местност с изглед към езерото Богензее близо до град Вандлиц, на около 40 км северно от Берлин.

Снимка: Getty Images

Като убежище от Берлин, където живее със съпругата си и шестте си деца, Гьобелс използва вилата и по-ранна къща на това място, за да забавлява нацистки лидери, артисти и актьори, а също и като любовно гнездо за тайни афери.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos
След войната теренът с площ 17 хектара е използван за кратко като болница. След това е зает от младежкото крило на източногерманската комунистическа партия, която изгражда център за обучение, включващ няколко големи жилищни блока.

След обединението на Германия през 1990 г. собствеността върху обекта е върната на провинция Берлин. Градът обаче не намира приложение за него. Оттогава обектът се е превърнал в атракция за еднодневни екскурзии, които могат да си проправят път през обраслите земи и да надникнат през прозорците на вилата от пода до тавана.

Снимка: Getty Images
Гьобелс се премества обратно в Берлин в последната фаза на Втората световна война. Той и съпругата му се самоубиват и убиват децата си с капсули цианид в бункера на Хитлер, когато съветските войски се приближават.

Разкошният дом на семейството на остров в Берлин е продаден на търг през 2011 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии