1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Стигнахме гърците, но румънците ни минаха

Стигнахме гърците, но румънците ни минаха

България забогатява, но има още много работа

България забогатява, може да звучи като лъжа, но всъщност е истина. Последните данни на Евростат показват, че в България брутният вътрешен продукт на човек от населението по паритет на покупателна способност е стигнал 64% от средноевропейското ниво през 2023 г.

Този сложно звучащ показател всъщност е измерител на стандарта на живот, като се елинминират разликите в цените в отделните държави. И тук страната ни има постоянно подобрение за последните 20 години въпреки кризите и пандемията. През 2007 г., когато България стана член на ЕС, БВП на човек по паритет на покупателна способност бе под 40%, а сега е 64 на сто.

През последните три години имаме ускорение, защото стандартът на живот се покачва с 9 пункта. Но май с това се изчерпват добрите новини за страната ни, пише "24 часа". Защото страната ни все така остава на последно място в ЕС. В последните години всички нови страни членки от Централна и Източна Европа успяха да стигнат 70-90% от средното ниво за ЕС. Ние сме единствените от региона под него.

Макар че наваксваме, защото през 2021 г. бяхме под 60% и изоставахме с 10-15 пункта от останалите. Но настигането на другите върви доста бавно. Единствено сме успели да се приближим до гърците, които сега имат 67% от средния за ЕС стандарт. Но това се дължи основно на влошаването на показателите на Гърция, защото през 2004 г. тя бе стигнала 98% от средното за Евросъюза, а България тогава бе на 35 на сто.

Сега разликата с южната ни съседка е стопена до 3%, което означава, че до година-две ще сме настигнали гърците. Що се отнася за другите ни съседи, член на ЕС - румънците, ще трябва да почакаме повечко време, докато се изравним.

Защото Румъния има 71% от средния стандарт на живот. За догонването на останалите държави от Централна и Източна Европа по-скоро ни чака маратон от няколко години. Например Чехия и Словения са минали границата от 90%, а Латвия, Словакия, Унгария и Хърватия са в диапазона 70–80%. За да се наречем богата държава със 100% от средния стандарт за ЕС, вероятно ще ни трябват поне 10 години със сегашния темп на развитие. Тогава може да бъдем като французите, които имат само 1% повече от средното ниво за ЕС. А отличниците са Люксембург със 140 на сто над средното ниво, Ирландия (112%), Нидерландия (30%) и Дания (28%).

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии