Mеждусистемният електропровод между България и Гърция е готов

БГ Бизнес

Връзката ще засили търговията с електроенергия в региона

Завършен е стратегическият за Балканите и Европа международен междусистемен електропровод между България и Гърция, съобщава БНР, позовавайки се на гръцкия независим електропреносен оператор.

Започна подаването на електроенергия по тази връзка, информира гръцката страна. 

В изявление за медиите директорът на гръцкия оператор Манус Манусакис подчерта, че новата връзка допринася за по-добро използване на зелената енергия и укрепването на европейския енергиен пазар.

Гръцкият министър на енергетиката Теодорос Скилакакис отбеляза, че далекопроводът допринася за енергийната сигурност в региона и засилва търговията с електроенергия. 

Специалисти уточняват, че новият електропровод е за свръхвисоко напрежение от 400 киловолта, което увеличава капацитета на енергиен обмен.

Междусистемният електропровод 400 kV Марица Изток- Неа Санта е с дължина 122 км на българска територия и 29 км на гръцка територия и капацитет от 1500 MW. 

Трасето на електропровода на българска територия преминава през териториите на общините Симеоновград, Хасково,Кърджали, Момчилград и Кирково. 

Проектът се изпълнява съвместно от Електроенергиен системен оператор ЕАД и гръцкия Независим преносен електроенергиен оператор в рамките на подписан през 2015 г. Меморандум за разбирателство за изграждане на електропровода.

Тагове

@

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст