1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Кога КАТ ще може да глобява за нарушения в чужбина?

Кога КАТ ще може да глобява за нарушения в чужбина?

ЕП прие новите правила относно пътните глоби в чужбина

Европейският парламент прие новите правила относно пътните глоби в чужбина, но ще отнеме много време, за да се стигне до прилагане на окончателните закони.

Когато Съветът одобри правилата, държавите членки на ЕС ще имат 30 месеца да се подготвят за прилагането им. Това е максималното време, при което трябва да се издадат разпоредби, които след това да влязат в сила. Намерението на законодателя е да засили сътрудничеството, тъй като 40% от докладите за трансгранични нарушения на пътя не се заплащат, пише "24 часа".

Страните ще обменят данните на шофьорите, които нарушават правилата за движение по пътищата, с местните власти, които ще трябва да реагират на исканията за събиране на глобите за другата държава от ЕС в рамките на два месеца. Това се отнася само за тежки нарушения, като превишена скорост, шофиране в нетрезво състояние, неспазване на червен светофар. Към тях депутатите добавиха опасно паркиране, рисково изпреварване, пресичане на непрекъсната линия и неоказване на помощ на пътя.

При поискване от държавата, в която е извършено нарушението, страната на пребиваване на шофьора ще може да поеме събирането на глобите, стига сумата да надвишава 70 евро. Самият шофьор ще разполага с цели единадесет месеца, за да направи това сам, без помощта на частни съдебни изпълнители. Досега процедурата предвиждаше уведомлението за наложената глоба да бъде изпратено в държавата по пощата, в която пребивава нарушителят.

В момента, ако не плати доброволно, санкционираният шофьор не само трябва да се върне в държавата, където е бил глобен, но и да бъде спрян за проверка от пътната полиция, за да се види, че има неплатен фиш. В бъдеще това може да стане навсякъде из Евросъюза.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии