1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

"Има сериозен потенциал за повишаване на цената": Токът поскъпва от 1 юли?

БГ Бизнес

Много е тежко състоянието на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", заяви служебният министър на енергетиката

Няма как натрупаният дефицит във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" да не се отрази върху цената на електроенергията за бита, защото в следващия регулаторен период, ако регулаторът спазва стриктно нормативната си база, този натрупан дефицит трябва да бъде компенсиран. Има сериозен потенциал от поскъпване на цената на електроенергията от 1 юли 2024 г. Това заяви Владимир Малинов, служебен министър на енергетиката пред БНТ, предава БТА. 

Много е тежко състоянието на Фонд "Сигурност на електроенергийната система". В рамките на този месец проведох три срещи с ръководството на фонда, обясни той. Натрупаният дефицит във фонда е сериозен. Към настоящия момент е над 450 млн. лв., като се очаква до края на регулаторния период, който ще приключи месец юни, да достигне 550 млн. лв., посочи Малинов.  

Служебният министър на енергетиката заяви, че следващият месец ще бъдат предложени конкретни мерки, за да бъде компенсиран този дефицит и съответно да бъде минимизиран този удар, който всяко едно домакинство би понесло. 

Той обясни, че с последните законодателни промени, които бяха направени, НЕК ще запази функцията на обществен доставчик и така ще могат да бъдат определяни кои производители на електроенергия ще влязат в микса на регулирания пазар.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии