1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Хоризонти 2024: Стъпка към промяна на Закона за меценатството

БГ Бизнес

На 28 май се проведе третата визионерска галавечер ,,Хоризонти”, организирана от списание „Мениджър“ – събитие с мисия да изгради мост между културата и бизнеса, с поглед към едно по-развито общество.

,,Още на първата галавечер "Хоризонти" ние чухме посланието за необходимостта за промяната в Закона за меценатството - закон, който има за цел да стимулира физическите и юридическите лица да подпомагат българската култура. Защото културата е целият живот, който ни обгръща, с който хората в обществото са дарени. И ние имаме своята силна значимост тогава, когато културата ни е силна. Тогава нашата нация постига най-високия си потенциал", сподели Александра Мирчева, издател на списание ,,Мениджър“. От сцената тя заяви, че ,,Мениджър Медия Груп" е поел инициативата да започне работа за промяна на Закона за меценатството. ,,Искаме да обединим всички организации, които са работили до този момент и са постигнали някакъв резултат.

Вече направихме срещи с експерти в законодателната промяна, изпратихме писма до Министерството на културата. Ангажирахме бизнес лидери, които дългогодишно подкрепят културни проекти. Ще направим кръгли маси, конференция и ще потърсим широкото мнение на бизнеса. Съвременната и модерна компания е пряко свързана с общността, етиката и социалната отговорност. Затова ние искаме да променим заедно с вас възприятието за меценатството", добави тя. От тази трибуна заявявам, че ние ще станем платформа за тази истинска инициатива и искрено насърчавам всички вас, които носят близо до сърцето си ангажимент към културата и разбират тази важност, да се присъединят към нас", каза още Александра Мирчева. 

Научните открития и технологичните предизвикателства се превръщат в мощен двигател на напредъка на човечеството както в материалната, така и в духовната сфера. Радвам се, че съм част от това събитие, което свързва толкова важни области от развитието на едно общество", отбеляза в началото на ,,Хоризонти 2024" професор Силвия Илиева, директор на институт GATE към Софийския университет, която беше водещ на събитието.

Изключително важно е да разбираме и да се грижим за всеки един елемент от общото културно пространство. Още по-важната задача е да развиваме другата наша даденост - нашите таланти на нашето съвремие, които мерят сили с най-силните в света като тези момичета, които видяхте тази вечер и много други като тях. Те искат подкрепа, възможности и среда, където наистина да развият и да покажат силата на своя талант. Държавата трябва да създава условия, в които културата да търси пътища сама, но и да се развива с помощта на частната инициатива. Трябва да се намери баланс като законова и нормативна база, с който и бизнесът да има интерес и да се гордее, че по един прозрачен начин подкрепя българската култура и изкуство, заяви президентът Румен Радев, който е патрон на галавечер „Хоризонти“. 

Специален гости на тазгодишното издание на събитието бе Жозе Родригеш душ Сантуш – португалски писател, журналист, водещ на централни телевизионни новини, военен репортер, автор на бестселъри и университетски преподавател.

В речта си ,,Как Спиноза създаде Запада" той направи паралел между живота и дейността на един от най-великите философи на 17. век и следата, с която бележи развитието на съвременното общество. Спиноза прави две революции и променя света. Първата - той завършва научния метод, създаден от Франсис Бейкън и Рене Декарт. Според тях в природата всичко има причина и ефект и нещата са свързани по този механичен начин. Според Спиноза част от тази история е вярна, но втората част не е. Неговият магнум опус е ,,Етика", в която се казва, че Господ е природата и природата не се нуждае от нищо освен самата себе си. Втората революция - написва книга, наречена ,,Теалого-политически трактат". Според нея Библията е пълна с грешки и се използва за политически контрол. Според Спиноза религията не е за науката, а науката е за философите. Политиката не е за религиозните, тя е за политиците и за гражданите. Спиноза създава Запада - политически и философски, разказа пред гостите писателят.  

Президентът Румен Радев и Жозе Родригеш душ Сантуш отговориха на въпроси, изпратени от гостите на ,,Хоризонти 2024".

,,Как се променя едно общество, чиито културни, морални, поведенчески ценности сякаш са тръгнали надолу? Как може да се обърне тази тенденция и необходимо ли е? Какво печелим и какво губим по пътя?", гласеше въпрос, отправен към Жозе Родригеш душ Сантуш. 

,,Разделенията се създават в интернет. Видяхме това с Брекзит, с изборите в САЩ, виждаме го и в Европа в момента. Има три начина, които биха били ефективни в момента. Едно от решенията, които бихме могли да приложим - когато дадена социална мрежа използва новинарско съдържание, то трябва да се заплаща. Ако загубим независимите медии ще загубим способността да разбираме какво не е наред в обществото ни и да го коригираме, а това има опасни последствия в дългосрочен план. Така че трябва да накараме социалните мрежи да плащат, когато използват информация от професионалисти", отговори той. 

,,С какви инструменти държавата може да насърчи бизнеса да окаже по-активна подкрепа на развитието на културата в България?" беше въпрос, отправен към президента Радев.

,,Ние трябва да осъзнаем, че всеки лев, вложен в култура, се връща четирикратно. Ние все повече трябва да говорим за културна индустрия. Печели се от култура и културата е бизнес. Трябва да имаме стратегия за развитие на българската култура, да имаме съответната нормативна база, която да намали бюрократичната тежест и да дава повече свобода и, разбира се, Законът за меценатството. За миналата година има привлечени само около 32 хил. лв. приходи в цялата държава по Закона за меценатството. Трябва да ви привлечем да имате интерес и да се чувствате горди, че помагате на българската култура", обърна се Радев към гостите на събитието.  

Гостите се насладиха на прекрасните изпълнения на Катерина Вачкова и Ралица Хайдърска – ученички в Национално училище по изкуства „Панайот Пипков“ град Плевен.

Фотокредит: Николай Дойчинов и Юлиян Донов

Тагове

@

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии