Редица градове в страната вече са без отопление

БГ Бизнес
 

Най-сериозно се очертава положението на болниците, училищата, детските и социални заведения

Проблемите в някои градове на страната вече са факт. Трите най-големи детски градини и една ясла в Разград затварят от утре заради липса на алтернативен вариант за отопление. От обяд спря и парното в града.

На студено останаха болницата, училищата, детските и социалните заведения. Блокирана бе и работата на големите промишлени предприятия.

Синьото горива за област Разград бе спряно напълно

Без газ е и ТЕЦ-ът в града, който няма резервни запаси, с които да подгрее мазутната инсталация. Студ цари вече в административните сгради, училищата и болницата, битовите абонати, които се топлят с газ и парно са в паника.
              
"Ситуацията е критична. В Разград не се подава газ нито към битови абонати, нито към промишлени. Сериозен проблем е работата на учебните заведения, които днес следобед нямат отопление", заяви кметът на града Денчо Бояджиев.

Утрешният ден е неясен и за децата, които посещават единствената детска ясла в централната градска част, в която работи и детската кухня.

"Заведението е на централно парно, но от утре не можем да осигурим отопление за децата. Родителите трябва да знаят едно - който има възможност, да си гледа децата вкъщи. Детската кухня, докато има ток, ще работи и ще се приготвя храна", съобщи директорката на детска ясла "Звездици".

В останалите детски и учебни заведения се опитват да преминат на отопление с нафта. Запасите обаче ще стигнат едва до края на тази седмица. Всички заводи и предприятия в региона или минават на мазутен режим, или спират работа.

Ситуацията в Бургас


Близо 30 000 са абонатите на "Топлофикация"- Бургас. От дружеството призовават бургазлии да ограничат консумацията на газ.

Според зам.-директора на дружеството Вальо Дучев най-голямата опасност е, ако газоподаването бъде спряно преди да преминат към работа с мазут, тъй като тогава котлите могат да замръзнат.  

"Това, което не е необходимо за отопление на помещения или отоплителни уреди, за момента да се изключат, докато отмине тази криза, така ще помогнат на нас, ще помогнат и на себе си. Поне ще продължи по-дълго консумацията и на без това недостигащото количество природен газ", отбеляза Вальо Дучев.

В училищата и детските градини в Бургас също е създадена организация за преминаване към отопление с дизелово гориво. Част от сградите вече са преминали от газ на мазут. Към останалите топлоподаването е намалено, но и те се подготвят да използват алтернативни горива. Проблем може да се окаже само по-високата цена на дизела.  

"Дизеловото гориво е значително по-скъпо от газовото отопление. Това ще им създаде финансови проблеми с оглед делегирания бюджет, който те имат, и който те смятат на цена, каквато досега са ползвали на газ. Но община Бургас има резерв и ако това се наложи, и кризата продължи дълго време, ще имаме готовност да ги подпомогнем", заяви Йорданка Ананиева, зам-кмет по образование и култура.

От студа не са застрашени и болниците и социалните домове в общината, тъй като те се отопляват предимно с електроенергия.

Кризата в Пловдив

"Топлофикация"- Пловдив намалява с близо 20% доставката на топлинна енергия до домовете на потребителите си. При норматив от 18 градуса, означава, че по домовете ще е близо 14 градуса.

"Топлофикация"-Пловдив разполага с близо 1000 тона мазут. Те не са достатъчни, затова в момента се водят спешни преговори за доставка на нови количества. Топлоподаването към болници, детски градини и училища няма да бъде променяно на този етап, заявиха от И Ви Ен.

Част от големите промишлени заводи обаче спряха или ограничиха производството си заради кризата с природния газ.

"За съжаление, бяхме принудени да спрем производството на пара, това означава, че големи промишлени клиенти, които основно работят с нея, не се подава към тях от тази енергия", съобщи Йорг Золфнер, от И Ви Ен.

Най-сериозно засега е положението на социалните заведения, домовете за сираци и хора с увреждания в града. Утре ще стане ясно какви са запасите им от гориво и как ще се отопляват занапред.

Три пловдивски училища вече обявиха дървена ваканция

за своите ученици заради кризата с газа. Възпитаниците на основно училище "Пейо Яворов", на вечерната гимназия и на професионалната гимназия по хранителни техники и технологии са разпуснати по домовете.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст