Газовата криза застигна топлофикациите

БГ Бизнес
 

Вече е факт намалената температура на радиаторите в цялата страна

Първи по веригата газовата криза застигна топлофикациите. На парно се отопляват над 2,5 милиона българи. Вече е факт намалената температура на радиаторите в цялата страна.

Развоят на кризата с парното и енергийната система следят репортерите Димитър Анестев и Десислава Златкова.

Ситуацията е тревожна, но засега е под контрол. Стига кризата да не се задълбочи още няколко дни. ТЕЦ-овете сега получават драстично малки количества синьо гориво от резерва в Чирен и Галата. Единствената за тях алтернатива като гориво е мазутът. Преходът обаче от едно на друго гориво отнема време.

Топлофикациите сформираха кризисни щабове

ТЕЦ-овете се зареждат със синьо гориво на санитарния минимум. По закон те са задължени да държат резерв с мазут поне за пет дни.

Преходът изисква предварителна техническа подготовка на инсталациите, която може да отнеме до ден и половина. Ето защо във Варна сега няма парно за домакинствата. Очаква се парното да заработи там най-рано утре. Смущения с поддържането на парното има в София, Пловдив и Плевен.

Ръководството на "Топлофикация" София обяви, че има ресурс да подсигурят необходимата температура за столичани.

Засега най-потърпевши са стопанските потребители и предприятия - абонати на топлофикациите, които черпят пара. Централите са спрели да ги обслужват напълно.

В Пловдив температурите на подаваната топлоенергия ще паднат с 20 на сто. Сутринта "Топлофикация-Плевен" спря също част от мощностите си. Централата е изключила когенерацията за производство на ток.

От Министерството на околната среда и водите съобщиха, че няма да допусне спиране във връзка с екоизискванията  на ТЕЦ-овете, които ще минат на мазут. Министерството обаче ще следи за емисионните норми за чистотата на въздуха и ако има проблеми,  ще дава предписания за използване на горива с по-ниско съдържание на сяра.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст