Близо 12 хил. семейства във Варна остават без парно

БГ Бизнес
 

6 големи фирми за хляб може да спрат производството си

Близо 12 хиляди домакинства във Варна остават без парно. Изпълнителният директор на "Далкия Варна" Илия Николаев съобщи, че фирмата вече не получава газ и е спряла топлоподаването към абонатите си. По думите му в момента се подготвя схема, по която дружеството да премине на мазут. За целта обаче е нужно технологично време, а за пренастройката на инсталациите трябва поне едно денонощие, обясни Николаев.

Председателят на Съюза на хлебопроизводителите в града Иво Бонев съобщи, че 6 от големите производители в бранша са останали без газ. Според него фирмите могат да работят най-много и утре, ако ползват ниско налягане и остатъчната газ по тръбите. След това или ще спрат работа, или ще преминат на алтернативно гориво, обясни Бонев. Той посочи, че за да се премине на друго гориво е нужно време, освен това има производствен риск.

"Топлофикация София" създаде кризисен щаб

Дружеството е получило официално съобщение от "Булгаргаз" за максимално ограничаване на подаването на природен газ и е пристъпило към прилагане на конкретни мерки. Като първа стъпка се налага да бъде прекратено снабдяването с пара на индустриалните клиенти. Ще бъде намалено топлоподаването на стопанските потребители, включени към самостоятелни абонатни станции.

Топлоснабдяването на детски градини, училища, болници и социални заведения ще бъде запазено.  

Във всички топлоизточници е започнала подготовка за преминаване на работа с мазут. Според изискванията на нормативната база, дружеството е задължено да поддържа резерв от алтернативно гориво за пет дни. Подсигуряват се доставки на допълнителни количества мазут.

Поради ограничаването на доставките на природен газ се налага дружеството да намали параметрите на топлоподаването и на битовите потребители в София.

"Топлофикация София" моли потребителите сами да ограничат потреблението на топлоенергия във всички необитаеми помещения, както и в часовете, в които не са в домовете си.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст