Газовият спор на Москва и Киев засегна и нас

БГ Бизнес
 

"Булгаргаз" компенсира недостига на синьо гориво със запасите в Чирен

Подаването на руски газ към България е намалено в последното денонощие. Благодарение на запасите в българското хранилище обаче, крайните потребители още не усещат това понижение в доставките. Това съобщи за bTV изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

"Трудно ми е да ви отговоря в цифри и проценти - просто е по-малко, отколкото би ни се искало. Може да се каже и 10 и 15 процента - зависи от потреблението на газ в страната, не зависи само от подаването отвън", коментира Гогов.

Хранилището в Чирен е предвидено за екстремни ситуации, като например студени дни, когато потреблението скача. В момента с тези запаси "Булгаргаз" компенсира недостига на синьо гориво.

"Ако ситуацията се запази такава, каквато е в момента, пак казвам, това е доста динамичен процес, за да правим конкретни предположения, но поне един месец сме в състояние да издърим. Нито един потребител в България в момента не е ограничил своето потребление заради това, че има такава ситуация", отбеляза Гогов.

Ако ситуацията се усложни, може да се наложи да се пристъпи към графиците за постепенно ограничаване и заместване на природния газ с алтернативни горива за всички потребители, включително за топлофикациите.

"Това доколкото знам е трета зима, в която има такива - поне на пръв поглед проблеми - между "Газпром" и украинската газова компания. Не би следвало в ХХІ век да има такива проблеми, но ги има", заяви още изпълнителният директор на "Булгаргаз".

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст