Животът поскъпва (видео)

БГ Бизнес
 

За какво ще плащаме повече от днес?   

Неприятната новината за почти 600 хиляди домакинства, които са на централно парно, е че цената на отоплението нараства за втори път през сезона.

Този шок с топлинната енергия се обяснява с драстичното поскъпване на природния газ, които само през миналата година скочи с почти 70 на сто, а от днес с още 14%.

Малко преди Коледа беше решено природният газ да поскъпне с 14 на сто. Причината синьото гориво да расте, когато петролът драстично пада, е че цената на газа се определя по средните цени на алтернативните горива за последните 9 месеца. Можем да се надяваме поевтиняването на петрола да се отрази на газа чак от 1 април.

Поскъпването на парното обаче е за постоянно. Цената се повишава различно за всяка топлофикация. В януарските сметки най-голям ще бъде скокът за софиянци - с близо 19 процента. В Пловдив - скокът е с малко над 17 на сто, във Варна- 15 на сто, в Бургас 6 и в Плевен - близо 17%.

Точно преди празниците и от Националната електрическа компания известиха, че заради скока на газа и парното, още през лятото трябва да поскъпне и токът.

И така за първи път цената на парното скача по средата на отоплителен сезон.

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_2456.jpg

До последно не беше ясно кой и как ще отчете потребената енергия преди и след поскъпването. Това изправи на нокти топлинните счетоводители и техните клиенти. Потребителите засега са оставени сами да си отчитат топломерите.

Новата цена на парното води до необходимостта от междинно отчитане на уредите и то в разгара на отоплителния сезон. И защото цената вече е друга, се налага веднъж засичане на топломерите и втори път засичане на водомера за топлата вода.

"Отчитането съм го направила като съм извадила от всички сметки на хората от миналата година и съм напечатала, ето има - абонат номер, името, апартамента, помещенията, уреда, номера и съответно съм отчела и топлата вода и хората се подписват", каза Надка Попова, домоуправител.

Отчитането става апартамент по апартамент, етаж по етаж. Така на трийсет и първи декември и първи януари домоуправителката обиколила всичките двайсет и седем семейства, които живеят в блока.

След като сте отчели топломерите, пазите данните, докато дойде време за изравняване, защото именно въз основа на тях, една част от използваното отопление през сезона ще платите на по-ниска цена, а другата на по-високата, която влиза в сила от днес.

В София от днес поскъпва и водата


За домакинствата тя ще струва 1 лев и 40 стотинки за 1 кубически метър. Поскъпването е с 15%. Столичани ще плащат и по-висок данък за жилищата си.

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_2457.jpg

По-високи данъчни оценки

Преди месец депутатите приеха данъчните оценки на имотите да скочат с 50%. Паралелно обаче беше намалена данъчната ставка, върху която общинските съвети определят размера на данъците. Така общините получиха възможност да неутрализират скока на данъка.

София обаче не се възползва от тази шанс. Така например за едностаен апартамент в центъра, който е бил с данъчна оценка 70 000 лева, вече ще се плащат не 131, а 196 лева. Заедно с такса смет годишното задължението на собственика на този апартамент към общината ще нарасне от 271 лева на 406 лева.

Срокът за всички общински съвети да гласуват окончателно местните данъци изтече и ако те не са приели нови наредби, в сила остават данъците от миналата година.

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_2458.jpg

След всичко за поскъпването на живота, особено в големите градове, поне размерите на основните данъци върху доходите ни не се променят. От днес минималната работна заплата става 240 лева. А минималната пенсия близо 125 лева. Пенсионерите могат да очакват и две 10-процентни увеличения на пенсиите - от 1 април и от 1 юли.

Поскъпват и цигарите, които Булгартабак произвежда заради по-висок акциз

Евтини цигари на старите цени обаче ще можем да пушим до края на март

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст