Дългата почивка носи загуби за икономиката (видео)

БГ Бизнес
 

Според експертите отработването на почивките не възстановява загубите

Всеки ден у нас се създават 250 милиона лева. Когато почиваме, тези пари просто не се произвеждат. Това носи директни загуби за българската икономика, твърди Георги Ангелов, старши икономист Институт Отворено общество.

"Защото така в деня в който се отработва, да кажем в 6-тия ден, на практика никой не работи истински, но получава заплата, но в деня в който се почива има реална загуба за икономиката", обясни Ангелов.

Икономистът смята, че определени индустрии, като туризмът и тези свързани със забавленията и производството на подаръци, ще спечелят от дългата серия почивки, но затова пък, хората няма да спестяват, а ще харчат пари. Това в последствие ще се отрази негативно
 
Според експертите отработването на почивките не възстановяват загубите, защото на практика в краткото работно време между празниците хората много много не работят.

"Така че не трябва да се отива в някаква крайност, да има твърде много почивни дни, тъй като това води до директно обедняване на хората, макар че им остава повече свободно време", каза икономистът.

Според него въпреки, че на пръв поглед изглежда добре, че ще почиваме дълго, от гледна точка на икономиката това не само води до загуби, но и до намаляване на жизнения ни стандарт.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст