Икономистите критикуват кабинета заради многото почивни дни

БГ Бизнес
 

При дълги празници населението изкуствено се стимулира да харчи повече пари

Икономистите критикуват правителството, че на фона на световната икономическа криза, да се стимулират хората с толкова много почивни дни е лоша държавна практика. При дълги празници населението изкуствено се стимулира да харчи повече пари. А при криза тези средства трябва да се пестят.

Няма нищо лошо да почиваме по много и често. Но на фона на световната финансова криза, да се харчат пари, вместо да се работи и пести, си е направо развращаваща държавна политика, коментира Лъчезар Богданов от Индъстри Уотч.

"Това, което става сега, е харчене на спестен доход. Това което очаквам е хората да бъдат по-предпазливи, да решат, че спестяванията им са нужни и в малко по-голяма степен да ги задържат, вместо да ги харчат за потребителски стоки или луксозни забавления", коментира Лъчезар Богданов.

В условия на криза населението трябва да мисли как да оцелее, а не да похарчи и малкото, което му е останало. Защото след празниците по време на тежки кризи идват тежки делници.

"Получава се изкуствен натиск да се пътува около 1 - 6 май и около Коледата и Новата година, вместо всеки да си прецени времето кога му е по-удобно веднъж и втори път кога наистина има финансовата възможност. Тогава държавата насърчава едно масово ползване на уикенди, покупки, пакети, пътувания и други. Не знам този стаден тип почивка ми се струва не много съпоставим и приемлив", допълни още Богданов.

Съветът на икономистите е ако сте взели коледни бонуси - не ги харчете до дупка. Спестете поне половината.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст