С 40% падат тарифите на мобилните оператори до 2010 г.

БГ Бизнес
 

Шефът на телекомуникационния регулатор призна, че сме изостанали значително с намалението на тарифите

След шест месеца цената на разговор от стационарен към мобилен телефон ще се изравни с тарифата за обаждане между два мобилни телефона. Все още да се обадиш на мобилен номер от телефон на БТК е доста по-скъпо и неизгодно за потребителя.

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков отчете пред bTV, че до юли 2010 година тарифите на мобилните оператори ще паднат с 40%, а при обаждания между стационарен и мобилен телефон намалението ще е 65-68%.

Шефът на телекомуникационния регулатор призна, че страната ни е изостанала значително с намалението на тарифите. Спрямо останалите държави от Евросъюза българите продължават да плащаме едни от най-високите цени.

"Нямаме симетрия в цените. Докато в цяла Европа няма разлика при обаждания от стационарен към мобилен и от мобилен към мобилен телефон, то България и Словения са изключение. (...) Докато в Европа за времето от 2004 до средата на 2008 г. цените паднаха с между 30 и 67%, в България не се случи нищо такова".

Комисията предстои да съгласува план-графика за намаление на цените с Европейската комисия. Очаква се тя да даде безпристрастен отговор как графика за намаление на тарифите на държавата защитава интереса на потребителите. Ако Брюксел потвърди плана, намалението на тарифите не може да бъде осуетено, дори някои от трите оператори на пазара да го обжалва пред Върховния административен съд.

Конфликти и сигурност

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст