Глобиха столичната Топлофикация за спряно парно (видео)

БГ Бизнес
 

Междувременно авария остави без топло жителите на жк "Младост 4" в София

Две санкция на обща стойност от близо половин милион лева наложи Комисията за защита на конкуренцията на "Топлофикация” София. От топлинното дружество отказаха коментар.

Преди началото на отоплителния сезон "Топлофикация” беше заплашена от "Булгаргаз", че ще спре подаването на газ, ако топлинното предприятие не си изплати задълженията. Дружество прехвърлиха вината върху своите нередовни абонати, които били причината парното на София да е под въпрос. И започна да спира топлото на блоковете с най-ниска събираемост, независимо дали в тях живеят и редовни абонати.

"В 50 сгради е спряло топлоподаването изцяло, а сред тези 50 само в 20 от тях всички потребители са неизрядни платци. Т.е. 0останалите 30 сгради е налице ситуацията, при която потребители плащат своята топлинна енергия, а спират да получават такава", обясни Весела Антонова, Комисия за защита на конкуренцията.

Според комисията това е грубо закононарушение и злоупотреба с монополно положение, за което антитръстовата комисия е наложила на "Топлофикация София" санкция в размер на 300 000 лева.

„За пореден път наблюдаваме фрапантни размери един сериозен натиск върху изрядни потребители, за да може Топлофикация да си събере задълженията”, каза Антонова.

Проверката на комисията е установила, че текущите задължения на Топлофикация към „Булгаргаз” са в размер на 50 милиона лева, докато задълженията, които има да събира  топлинното дружество са около един милиона лева.

"Топлофикация мотивира и обосновава пред нас спирането с това, че ако не спре топлоподаването и не си събере задълженията ще и спрат доставките от „Булгаргаз”. Но това, което ние установихме, че десетки пъти повече е размера на задължението на Топлофикация към Булгаргаз, отколкото пари тя би събрала ако си събере всички вземания от неизрядните платци", коментира Антонова.

Другата санкция, която налага комисията е в размер на 150 хиляди лева затова, че в случаите когато апартамент е отдаден под наем и партидата е прехвърлена на наемателя, който не плаща, Топлофикация отправя финансови претенции към собственика, а не към титуляра на партидата -  на принципа на солидарната отговорност.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст