10% от хлебарите и сладкарите съкратени заради кризата

БГ Бизнес
 

Ако финансовата криза провали следващия туристически сезон, ще бъдат съкратени нови 15% от заетите в бранша

Десет процента от работещите в хлебопроизводството вече са съкратени, показват данни на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. Ако финансовата криза провали следващия туристически сезон, ще бъдат съкратени нови 15% от заетите в бранша.

Съкращенията на работещите в хлебопроизводството ще продължат при задълбочаване на кризата, смятат производители. 

"Това ще доведе първо, до една огромна конкуренция, която и в момента се наблюдава между фирмите в бранша, и в крайна сметка - до фалит или съкращения на още 15-20% от наличния персонал", коментира Иво Бонев, Асоциация на хлебопроизводители и сладкари.

Както във всеки сектор, най-засегнати ще бъдат производителите с големи кредити. Някои от тях ще се преориентират към търговия, прогнозират от асоциацията. Утвърдените фирми обаче ще се стремят да запазят своя персонал.

Заради проблемите на пазара на зърно се очаква леко повишене в себестойността на специалните видове хляб. Кризата обаче едва ли ще се отрази върху цената на масово продавания хляб, прогнозират специалистите.

"Много е важно производителите на такъв вид хляб да излязат на светло, да си плащат осигуровките, да си плащат и ДДС-то, като по този начин биха спомогнали на бранша като цяло", допълва Бонев.

По данни на асоциацията в момента 30% от производителите на хляб работят на черно.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст