Масови данъчни проверки ще има по празниците

БГ Бизнес
 

Ще се извършват и денонощни наблюдения, за да се гарантира, че всички приходи се регистрират на касовите апарати

Масови данъчни проверки започват в цялата страна за периода на коледните и новогодишните празници, съобщиха от НАП. Инспекторите на Националната агенция за приходите ще следят за коректното отчитане на оборотите, издаването на касови бележки и фактури в хотели, ресторанти, дискотеки и други търговски обекти.

Ще се извършват и денонощни наблюдения, за да се гарантира, че всички приходи се регистрират надлежно на касовите апарати. Заведенията в зимните курорти също ще бъдат проверявани.

По време на студентския празник и коледните и новогодишните празници съществува масова практика срещу платените суми за куверт, за вход или за консумация в заведенията, да не се издава касова бележка. По този начин се укриват големи обороти, за които търговците не плащат дължимите данъци.

Междувременно инспекторите на НАП София са извършили 15 проверки на ресторанти в нощта на студентския празник. Установени са 6 нарушения, свързани с неотчитане на оборотите. В някои големи нощни клубове и дискотеки в столицата денонощните наблюдения ще продължат непрекъснато до края на годината.

Началникът на сектор "Оперативни проверки" в НАП София Николай Наков призовава гражданите да искат и съхраняват касова бележка за платените от тях куверти за празниците. Ако не го направят, помагат на недобросъвестни търговци да трупат печалби за тяхна сметка, посочва той, цитиран в съобщението.

Наков отбелязва, че законът предвижда глоба за хората, които не съхраняват касовата бележка до напускането на търговския обект. В дните до края на годината ще бъдат налагани санкции и за това данъчно нарушение, добавя той.


 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст