Глоби от по един милион лева очакват ЧЕЗ и Е.ОН

БГ Бизнес
 

Е.ОН и ЧЕЗ не изпълниха решението на ДКЕВР за по-ниски таксите за повторно пускане на тока

Държавната енергийна комисия предупреди енергодружествата ЧЕЗ и Е.ОН, че ако не намалят скандално високите такси за пускане на тока заради неплатена навреме сметка, ще ги глоби с по един милион лева.

Вчера монополистите бяха наказани с по 20 000 лева, което е минималната по закон санкция.  При продължаване на нарушението законът предвижда 50 пъти по-висока глоба.

Напомняме ви, че енергийният регулатор определи таксата за пускане на електричеството при просрочена от абоната сметка да не превишава 19 лева.

Е.ОН и ЧЕЗ и днес не изпълняваха решението. За експресно пускане на тока в рамките на същия работен ден ЧЕЗ искаше от закъснелите абонати по 80 лева, а Е.ОН - по 70 лева.

Възстановяването на тока за следващия работен ден се таксува по 40 лева.

От Е.ОН засега мълчат пред медиите и не казват кога ще намалят таксата. ЧЕЗ обяви, че няма да намали глобата, докато не приключи заведеното от тях дело във Върховния административен съд, с което обжалват тарифата на регулатора.

"Ние сме в правен спор, Комисията е в правото си да прави каквото прецени съобразно закона. Ние ще спорим в съда обаче и съдебното решение ще е окончателното за нас", заяви Ясен Гуев.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст