Глобиха ЧЕЗ и Е.ОN с по 20 хиляди лева

БГ Бизнес
 

Мярката е заради отказа на дружествата да намалят таксата за повторно включване на тока

По 20 хиляди лева глоба ще платят ЧЕЗ и Е.ОN.  Енерго-дружествата са наказани от Държавната енергийна комисия заради отказа им да начисляват по-малка такса за включване тока на абонатите, които са спрени от мрежата заради неплатена навреме сметка.

На фона на печалбите на монополистите глобите са пренебрежително малки. Както bTV вече съобщи комисията задължи ЧЕЗ И Е.ON  да взимат от абоната такса за включване не повече от 19 лева. Двете дружества обаче продължават да искат до 47 лева.

Освен решението за глобите, енергийният регулатор днес прие и поскъпване на водата в София с 15 стотинки за кубик. Увеличението влиза в сила от 1 януари.

Догодина кубик вода ще струва струва 1.40 лв. Следващите пет години цената ще поскъпне с 90% и през 2013 г. хиляда литра вече ще струват 2.30 лв.

Шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов подчерта, че ако водата в столицата не поскъпне съобразно бизнес-плана на "Софийска вода" градът ще изгуби отпуснатите по европейската програма ИСПА 50 милиона евро за ВиК мрежата. Европа дава парите безвъзмездно с условие че концесионерът, държавата и общината също ще осигурят съфинансиране.

"Аз не бих допуснал ние да сме причината общината, финансовото и регионалното министерство да изгубят тези 100 - 120 милиона по ИСПА свързани с водоснабдяването на град София", заяви Константин Шушулов.

"За съжаление, една голяма част от тези инвестиции трябва да се осигурят чрез по-високата цена. Догодина ще инвестираме 50 милиона лева - 25 милиона от цената и 25 милиона от заем, който получихме малко преди кризата при много изгодни условия", обясни Иван Иванов.

Срещу по-скъпата вода концесионерът обещава за срок от пет години да ограничи загубите по ВиК мрежата - от 60 на 45%, както и да изгради цялостна канализационна мрежа не само в елитните витошки квартали, ами и в някои от околните на столицата ни селищни и вилни зони.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст