Лихвите по кредитите остават без промяна (видео)

БГ Бизнес
 

Банките обаче залагат по-високите изисквания за платежоспособност

Лихвите по кредитите ще останат непроменени. Ако  вследствие на кризата условията не се влошат, заемите няма да поевтинеят, но няма и да поскъпват в близко бъдеще. Прогнозата е на Асоциацията на банките в България.

Днес банкерите отбелязват своя професионален празник. На празника и за банкерите, и за клиентите им ситуацията е по-различна.

"Промяната е в това, че финансовите средства, които си осигуряваха банките в България бяха и от международните пазари, достъпът до тези финансови ресурси е доста ограничен", каза Виолина Маринова, председател на Асоциацията на банките в България.

Защо освобождаването от БНБ на повече от 1 млрд. лева не се оказаха достатъчни, за да се понижат лихвите по кредитите?

"Ние трябва да балансираме и ликвидността на банките, тъй като нашите  клиенти са доста тревожни, навсякъде се говори за финансовата криза , за икономическа криза, те са  доста притеснени, даже някои клиенти теглят  депозитите си независимо, че са под 100 хиляди, които се гарантират от държавата. ..ние трябва да сме предвидили всички тези рискове", каза Маркова.

Заради рисковете и високите лихви, банките търсят по-голяма сигурност, че клиентът ще успее да се издължи.

"За корпоративните клиенти извършваме секторен анализ - какъв е рискът в този отрасъл, как бихме могли да прогнозираме че ще се развие бизнесът на този клиент, който иска кредита, ще може ли той да реализира своята идея', каза Маркова.

Банките залагат по-високите изисквания за платежоспособност. Клиентът трябва да участва с по-голям процент собствени пари. Силният спад в броя на отпуснатите банкови заеми обаче се дължи на предпазливостта не само на банките.

"И самите клиенти са предпазливи и се въздържат от теглене на кредити. От една страна от неизвестността какво би се случило във фирмата, в която работят. Има някакви очаквания за цените на недвижимите имоти, аз лично не смятам , че ще паднат цените на имотите, но все пак хората се притесняват и исканията за кредит са по-ограничени", каза Маркова.

Според нея, въпреки че очакванията са за задържане на лихвите на сегашните нива, дългосрочната прогноза е трудна, докато не е ясно задълбочаване или отшумяване на финансовата криза предстои.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст