БНБ против паралелното въвеждане на еврото

БГ Бизнес
 

Това, според националната банка, ще наруши Договора ни за присъединяване към ЕС

Националната ни банка се обяви против идеята на министъра на икономиката Петър Димитров да започнем да използваме еврото паралелно с българския лев като официално разплащателно средство. Според БНБ ако въведем от 2009 еврото като паралелно платежно средство, ще нарушим Договора ни за присъединяване към Евросъюза. В него точно е описан  пътят, който трябва да се извърви преди официалното въвеждане на единната европейска валута.

Страната ни в момента използва еврото като резервна валута, но и юридически и икономически това е различно от въвеждането му като официално платежно средство на територията на  страната.

"Единствено ЕЦБ законово има правото да отпечатва евро и едва след като Българската централна банка стане член на евросистемата, тогава еврото може да стане  официално платежно средство на територията на страната, но аз не смятам, че трябва да бъдем недоволни от циркулирането на лева като национална валута, че да има толкова голяма настойчивост към тези въпроси в момента", каза Цветан Манчев, подуправител БНБ.

Извън сградата на БНБ въпросът за едновременно функциониране на две валути беше коментиран разнопосочно.

Всяка от държавите в Общността може да се присъедини и към валутния съюз, но най-напред трябва да бъдат удовлетворени съответните критерии за стабилност.

"Единственият критерий, който българската страна не изпълнява е критерият инфлация и устойчивостта, колебливостта на този показател. Зависи от усилията на правителството, на централната банка, както и на външната среда кога ще бъде постигнат този критерий", каза Манчев.

ЕК не може да подкрепи никакви едностранни решения, свързани с единната европейска валута

Това коментираха днес от Евросъюза. За да бъде признато еврото за официална валута в страна от Европейския съюз, която още не е част от еврозоната, трябва да бъдат изпълнени няколко точно определени изисквания,  заяви говорител на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния. По думите й няма значение дали става дума за пълен или частичен вариант за официално използване на еврото като национална валута.

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст