Правителството: В криза сме!

БГ Бизнес
 

Очаква се безработицата да скочи рязко, а чуждите инвестиции да намалеят

Безработните с деца да получават по-голяма помощ за безработица - това е една от мерките, които правителството обсъжда в отговор на икономическата криза. По време на среща между бизнеса, синдикатите и правителството стана ясно, че кризата е всеобхватна и се развива много бързо. Според прогнозите безработицата ще скочи рязко.

Премиерът Станишев очаква по-малко чужди инвестиции и по-голяма безработица догодина.

"България, според мен, за първи път навлиза в истинска капиталистическа криза", заяви Сергей Станишев.

"Най-вероятно ще има фалити на ключови компании - проблем на фондовата борса, затруднен е достъпът до кредитиране", допълни министър Петър Димитров.

Управляващите виждат в това шанс за реабилитация за държавата.

"20 години лекувахме държавата чрез приватизация - т.е. изнасяхме дейности от държавата към бизнеса - сега вероятно е дошло времето да полекува бизнеса, най-малкото да го подкрепи в създалата се ситуация", допълни още министърът на икономиката

За тези мерки държавата ще разчита на натрупания резерв и максимално усвояване на еврофондове.

Министър Масларова предлага шивашките фабрики да се стимулират като шият униформи за учениците, а хранителната индустрия - като се дават повече пари за ваучери за храна.

Премиерът Станишев изрази огорчение, че от Европейската комисия не оценява, че България не създава проблеми и влиза в кризата в по-добра кондиция от много други европейски държави. Предприемачите обаче се питат как ще излязат от кризата. Те очакват спад от 10 до 40 процента спад на продажбите за следващите производствени периоди.

"Фирмите със сезонни поръчки още работят.... Обаче ще имат сериозни проблеми от средата на февруари 2009 г. и нататък", съобщи Бертрам Ролман.

"В началото на октомври все още имаше глад за работна ръка - а сега вече текат масови съкращения", отбеляза Васил Данев.

За да се избегнат масови уволнения работодателите искат да получат възможност да въвеждат непълна работна седмица или месец. Бизнесът предлага и фонд, който издържа съкратените специалисти, за да се върнат после на работа. Идеята на социалния министър е за по-големи обезщетения за безработица - от 120 до 230 лева, които да растат за хората с деца.

"Ако в семейството има едно дете да е с 20% по-високо, а при две - с 30%, три - с 50%. Това изразява едно отношение към хората с деца и има безработен член на семейството", съобщи Емилия Масларова.

Като мярка за стимулиране на предприемчивите хора, кабинетът днес предложи на парламента да се свали началния капитал за започване на бизнес с ООД от 5000 на 100 лева.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст