Кредитите намаляват

БГ Бизнес
 

Някои вече предпочитат по-високи месечни вноски пред по-дълъг период на изплащане

Намалява броят и размерът на ипотечните кредити, които се теглят от банките. Докато миналия ноември се отчиташе рекорден месечен ръст от над 40%, през този ноември, договорените кредити са три пъти по-малко от октомври. Това показват данните на най-големия център за кредитни консултации.

Мария Георгиева обмисля решението да купи жилище повече от година. Прави десетки огледи на имоти, преглежда офертите на много банки.

"Не само месечната сума, която трябва да бъде плащана, а и таксите по управление, таксите при предсрочно погасяване на кредита,...също човек трябва ясно да помисли за това дали и след 30 години ще живее в този град, как би искал да промени кариерата си и в личен план доколко очаква да нарасне семейството му", разказа Мария Георгиева.

В началото на септември е готова с избора за жилището на живота й. Тогава напуска страната за няколко дни, връщането я сблъсква с неприятни  изненади.

"За седмица - две нещата с кредитите ужасно много са се променили. Банките са поставили много по-високи очаквания, както за самоучастие, така и за всички допълнителни условия по кредита, увеличили са лихвите, променили са таксите за обслужване. Бях обмислила да изтегля заем от 70-75 хиляди евро  и останалата част да бъде самоучастие, в този момент банките отпускаха 90% от пазарната стойност на имота. В последствие нещата се промениха и банката отпускаше не повече от 70%, което реално за мен не беше удобно. В дългосрочен план след 30 години разликата беше около 30 хиляди евро - което е сериозна сума".

Мария преценява, че не може да поеме риска и тежестта на новите условия и се отказва да изтегли кредита. Казва, че това решение не е променило живота й. Но всъщност е искала животът й да се промени.

Освен кандидатите за кредит, намаляват и сумите, които се теглят за покупка на жилище, отчитат кредитните консултанти. 80% от заемоползвателите са с доход около и над 2500 лева месечен доход на домакинство. Страхът от кризата и несигурността за хода на цените прави клиентите много предпазливи, казват консултантите.

Мария смята да изчака до следващата есен преди отново да прегледа условията на банките и да реши може ли да си позволи да купи жилище.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст