Поскъпват наемите на жилища (видео)

БГ Бизнес
 

Кое е по-изгодно в условията на криза - дом на кредит или под наем?

Почти всеки трети кандидат за кредит, прекратява процедурата за теглене на банков заем, след като се е информирал за условията. Това показват наблюденията на кредитни консултанти. Така хората, които се нуждаят от жилище, се насочват към наемането на квартири. Кое е по-изгодно? Дом на кредит или назаем?

Търсите дом, но месечните вноски по кредит при тези лихви ви притесняват, плаши ви липсата на сигурност накъде ще вървят. Подобни страхове разчитат в поведението на клиентите си и брокерите на имоти, защото през октомври има 12 на сто повече сделки за наемане на жилища.

"Оскъпеният кредитен ресурс доведе до отлива на хората, които пристъпват към покупка на жилище. Това, което беше предвидено да се случва като продажба на жилища, сега се случва като отдаване под наем", каза Красимир Ангелов, регионален директор в компания за недвижими имоти.

В момент, в който е трудно да се прецени с колко ще поскъпват кредитите и с колко ще се вдигат наемите, кое от двете решения е по изгодно - потърсихме мнението на кредитен консултант.

Какво е нужно на един кандидат новодомец, за да реши - наем или заем.

"Той трябва да погледне целия набор от пазарни показатели, които да му помогнат да вземе правилното решение - къде  работи, в коя сфера, очаква ли се тя да бъде затруднена през следващата година, как ще се развиват неговите доходи, какви собствени средства има", съветва Тихомир Тошев, кредитен консултант.

В момента голямото търсене води до вдигане на наемите с  8% до 15% от началото на годината.

"Последния случай, който исках да ви покажа е един клиент, който консултирахме вчера. За апартамент за 70 хил. евро, за който успяхме да договорим кредит от 50 хил. евро, месечната вноска му варира между 400 и 450 евро. В същото време клиентът каза, че си е намерил подобен апартамент под наем в Младост, обзаведен, за 350 евро. Финансовата сметка говори ясно - хората, които нямат ресурса от 20 хиляди евро събрани за участие, предпочитат да живеят под наем, за да трупат тези 50-60 евро на месец и при едни по-добри за тях времена да направят покупка", каза Тошев.

Ако между месечната вноска и наема, които сравнявате има разлика от 50-100 евро - не се колебайте, изберете по-ниския разход съветват експертите. А ако търсите решение за имот, който вече притежавате.

"Ако нямате спешна нужда от парите, не бих ви посъветвал да продавате", каза Тошев.

Експертите изчисляват, че един имот най-често се изплаща от наем за 20 години.  

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст