Вдигат застраховките на имотите (видео)

БГ Бизнес
 

Очаква се поскъпване с до 40%

В момент, когато очакваме спад в цените на имотите, се оказва, че техните застраховки значително ще поскъпват. Според представители на бранша от началото на годината различните застрахователни полици за имоти ще поскъпнат между 15 и 40%. За различните застрахователи и видове застраховки увеличението ще бъде в различна степен.

"Обикновено към 1 януари има масово подновяване на рискове и повечето застрахователи вероятно биха се въздържали да вдигнат цените около първи януари. Но след това със сигурност ще ги вдигнат", каза Венислав Йотов, изпълнителен директор на застрахователно дружество, член на Асоциацията на българските застрахователи.

В момента печалбите на застрахователите идват не от застраховки, а от инвестиции на финансовите пазари. Проблемът е, че те се сринаха. Сега от бранша са принудени да възстановят доходността от основната си дейност, а именно застрахователни полици. Като резултат цената на застраховките по цял свят се вдига.

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_2351.jpg

Най-често хората у нас застраховат домовете си срещу рискове като пожар, наводнение, земетресение, експлозия на газова инсталация или спукване на тръби. В тези случаи за да получим 1 000 лева обезщетение, плащаме два - два и половина лева годишно на застрахователя. Така ако търсеното обезщетение е 100 хиляди лева, плащаме между 200 и 250 лева годишно. От догодина, ако средното поскъпване бъда с 25%, ще трябва да платим между 50 и 62 лева повече.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст