Парното поскъпва от 1 януари (видео)

БГ Бизнес
 

От март цената му ще пада, прогнозират от ДКЕВР  

Парното ще поскъпне от първия ден на 2009 година, но още през март се очаква цената му да започне да пада. Прогнозата е на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

До 10 дни тя трябва да обяви с колко ще скочат сметките за отопление от 1 януари. Вече тече срокът, в който Булгаргаз трябва да внесе в регулаторната комисия искането си за поскъпване на природния газ от януари, за да се изчислят новите цени на парното. Засега шефът на регулатора твърди, че скокът на синьото гориво ще е с не повече от 16 %. Но и това е достатъчно, за да се променят

"Ще има нова цена, която трябва да отрази поскъпването на природния газ от октомври и евентуално поскъпването на природния газ от януари. Вие си правете сметка за посоката", коментира Шушулов.

След тежката зима, заради високите цени на отоплението, регулаторът прогнозира поевтиняване.

"Цената на парното ще започне да пада, ако не още от първото тримесечие, то второто  и третото тримесечие, тъй като знаете а световния пазар цената на нефта от 150 лева за барел, вчера се продаваше за 53 лева за барел, което е едно тройно понижение на цената. Следователно ще падне цената на алтернативните горива и цената на природния газ. Да не дава Господ значително да скочи доларът, но такава тенденция поне по световните финансови институции не се очаква", каза Шушулов.

Макар и шефът на енергийния регулатор да греши в това, че барел петрол днес струва 50 лева, тройно по-ниската му цена е факт. Рано е да се каже обаче, как този факт ще охлади цените на парното.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст