Очакват бум на кредитите от заложни къщи

БГ Бизнес
 

Съветът на специалистите: Ако спешно се нуждаете от кредит, но банките не ви отпускат, обърнете се към небанкови кредитни институции, вместо към заложните къщи

След Нова година се очаква бум в кредитирането от заложни къщи и частни фирми. Заради ограниченията, наложени от банките при отпускане на заеми, все повече хора ще търсят алтернативни източници за набавяне на средства.

Банките затягат условията за отпускане на кредити и адаптацията към изискванията им създава много трудности. Това твърдят фирми, които се занимават с търсенето на изгодни кредити. Според тях това увеличава търсенето на средства от небанкови финансови фирми или от заложни къщи.

"Имам клиенти, които вече са потърсили услуги и на тези алтернативни възможни начини за финансиране да ги нарека. Лихвите са на месечна база, които се равняват на лихвите, които плащат към банката за година и там рисковете са сериозни", обяснява Галин Даскалов, банков посредник.

В заложните къщи разказват, че са се увеличили хората, които получават пари от тях срещу недвижим имот или автомобил. Все още обаче разчитат основно на бедни клиенти, изпаднали в спешна нужда.

Мненията за този вид кредитиране на заложните къщи са различни. Съветът на специалистите е: "Ако спешно се нуждаете от кредит, но банките не ви отпускат, обърнете се към небанкови кредитни институции, вместо към заложните къщи. Техни представителства ще видите във всеки по-голям магазин за техника например".

Лихвите са малко по-високи, но вземат ли оттам кредит, все пак е поносимо да бъде изплащан, смята Даскалов.

Според финансовите експерти обаче след Нова година и този вид кредитиране ще е трудно, защото небанковите кредитори също разполагат с определен ресурс и ще въведат строг подбор на своите клиенти.

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст