Кризата удари и шивашкото производство в България

БГ Бизнес
 

Февруари и март ще бъдат най-тежките за секторите текстил и облекло, прогнозират експерти

Корекции на цените и свит пазар, създават проблеми и в шивашкото производство в България. Те са пряко отражение на световната финансова криза.

Камен Обрешков е собственик на средна по големина фирма за производство на дамска конфекция. 80% от продукцията е по поръчка на клиенти от Европейския съюз. От година насам той усеща промени - симптоми на настъпилата криза.

"Наши дългогодишни партньори започнаха сериозен натиск по ценовите равнища от една страна, от друга страна завишиха изискванията за качество, от трета страна пък поръчките стават все по малки и по малки, което създава определени проблеми в производството. Имаме добра позиция, добра репутация на международния пазар - търсени сме като висококачествен производител и това до голяма степен в момента ни спасява", отбеляза Камен Обрешков, мениджър и член на УС на БАПИОТ.

По-тежка е ситуацията при най-големите производители заради по-големите обеми, както и при най-малките, тъй като те работят като подизпълнители, коментира Обрешков. Освен мениджър на своята фирма, той е и в Управителния съвет на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил. Прогнозата му е, че месеците след празниците -февруари и март - ще бъдат най-тежки.

"От много места в страната се получава информация от различни колеги, които не могат да запълнят капацитета, търсят допълнителни поръчки, налагат се престои поради незапълване на капацитетите, дори имам вече информация за освобождаване на работници от производството", допълни Обрешков.

Около 180 хиляди души в страната работят в двата сектора - текстил и облекло. Косвено са заети и транспортни фирми, както и производители на помощни материали като копчета, закачалки, опаковки и други. Колкото и да се свива пазарът обаче той все пак няма да изчезне, опитва са де бъде оптимист предприемачът. Ще са нужни обаче много по-големи усилия, за да се задържат старите клиенти и да се намерят нови пазари.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст