Свиване на износа и съкращения у нас, прогнозират от БТПП

БГ Бизнес
 

Малките и средните фирми ще бъдат най-засегнати от кризата, смята Божидар Божинов

Свиване на износа на предприятията, нарастване на съкращенията, дори фалит на някои малки и средни компании, прогнозира, като резултат от световната финансова криза у нас, председателят на Българската търговско-промишлена палата Божидар Божинов. Според него вече виждаме спад в износа и намаляване на инвестициите.

Още преди финансовата криза у нас вноса на стоки и услуги превишаваше износа. Сега обаче тази тенденцията става още по-негативна, твърди Божидар Божинов

"На фона на тази криза, има още по-голямо ограничение в износа, защото се ограничава търсенето и това се чувства от някои фирми", отбеляза Божинов.

Особено са засегнати компании, които изнасят основно за европейските страни, които вече обявиха, че са в рецесия. Според Божинов най-видимо този процес се вижда в строителната, металургичната и транспортната индустрии.

"Те са доста озадачени, че нямат конкретни договорености за идващата година. И това до голяма степен ги спъва като не знаят и не могат да планират, какво ще бъде, какво трябва да произведат", съобщи Божидар Божинов.

По данни на търговско-промишлената палата вече са налице и първите ефекти. Много компании, които намаляват производството, ще трябва да редуцират и персонала. Някои обаче може да изпаднат и в тежко финансово състояние

"Това е неминуемо. Всяка криза е една пречиствателна акция и много от фирмите, които нямат жизнеспособност, си отиват", коментира още Божинов.

Председателят на Търговско-промишлената палата смята, че най-засегнати ще се окажат малките и средни компании.

"Ще бъдат засегнати и тези фирми, които са взели кредити и имат намалено търсене на собствената си продукция и може да изпаднат в неплатежоспособност", допълни Божинов.

От палата призоват правителството да предприеме конкретни мерки, за подпомагане на българските компании.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст