Индексите на европейските фондови борси тръгнаха надолу

БГ Бизнес
 

Трусовете в автомобилостроителния сектор в САЩ са съпътствани от спад в цените на петрола

Спад в акциите на автомобилостроителните компании доведе до понижение в индексите на европейските фондови борси. Трусовете в автомобилостроителния сектор в САЩ са съпътствани от спад в цените на петрола. Кошницата на ОПЕК поевтиня под 48 долара. Тя е усреднената цена на различните видове нефт, добивани от картела. На международните борси черното злато струва между 54 и 56 долара за барел.

Кошницата на ОПЕК обединява 13 сорта петрол, добиван от 13-те страни членки. Усреднената стойност е консултираща за доходите на държавите от картела, но не е определяща при търговията на борсите.

На двата основни пазара на суровини петролът вече цяла седмица се задържа в коридора между 50 и 55 долара. Добиваният в Северно море сорт Брент днес струваше около 52 долара и 30 цента на борсата в Лондон. Тексаският лек петрол струва между 54 и 80 и 54 долара и 90 цента в Ню Йорк.

Днешните цени са близо 3 пъти по-ниски от достигнатия през юли пик от 147 долара за барел. Заради трайното поевтиняване страните от ОПЕК се договориха да проведат извънредна среща в началото на следващия месец в Египет. По всяка вероятност те ще вземат решение да намалят добивите, за да предизвикат повишение на цените. На редовната си среща във Виена миналия месец картелът намали производството с 5%, но това не се отрази на цените.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст