Лихвите по лизинги се вдигат и през декември (видео)

БГ Бизнес
 

Ако си купувате употребявана кола, лизингът вече ви струва с 1% повече

Както банките повишиха лихвените си проценти, така постъпиха и лизинговите компании. Причините и в двата случая са по-скъпите пари и по-високите рискове. Ако миналата година лихвата по лизингите за нови леки автомобили вървеше между шест и половина и седем и половина процента, сега вече тя е между осем и девет. А ако си купувате употребявана кола, лизингът ще ви струва с още един процент повече.

"Може да се каже че финансовата криза повлия и на лизинговия пазар, не само на банковия. Повишението е видимо в последните месец и половина, два. Може да се каже че от края на третото тримесечие", посочи Пламен Минев, главен изпълнителен директор на лизингова компания.

Поскъпването важи не само за новите договори, но и за старите. Както банката има правото да променя лихвата по заема ви, така и лизинговата компания може да увеличи цената на изплащането.

"Във всеки лизингов договор е заложена клауза според която при определена промяна на базата при ценообразуването се променят и погасителните планове", каза Минев.

Хората в България, в момента дължат над пет милиона лева по лизингови договори. Сключените през последните девет месеца сделки са на стойност малко над три милиона лева. Прогнозата на хората от бранша е, че до края на декември лихвите по лизинга ще поскъпнат още веднъж, най-вероятно с половин процент.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст