Цената на петрола продължава да пада

БГ Бизнес
 

В същото време у нас превозвачи готвят протести срещу цените на горивата

Цената на петрола продължава да пада. Днес тя слезе под 56 долара за барел. В същото време у нас превозвачи готвят протести срещу цените на горивата.

Те твърдят, че дизелът трябва да е поне с 30 стотинки по-евтин. Затова проверихме как точно се получава цената на литър гориво, което купуваме на бензиностанцията.

Точно с 90 долара е паднала цената на барел петрол само за 4 месеца. Тази мерна единица, в превода си от английски - варел или буре, означава всъщност 159 литра петрол. Така, по време на пика в цената през юли литър е струвал близо долар, днес е почти една трета на това - 35 цента или  54 стотинки.

Може да се изведе една зависимост за начина, по който цената на петрола влияе на горивото в нашите бензиностанции, казват дистрибутори.

"При 1 долар намаляване или нарастване на цената на барел петрол, около 1 стотинка се коригира цената на горивото за крайния потребител", съобщи Иван Костадинов.

Това означава, че от пика през лятото бензинът трябва да е поевтинял с 90 стотинки. Юли А -95 струваше 2.40 лв., днес е 1.92 лв.. Само с 50 стотинки по-малко.

"Чистата печалба от един литър гориво при условие, че за различните видове гориво различно се печели, както и различните вериги различни разходи правят - но средно е между 3 и 4 стотинки, което  е 1%, максимум 2%, от цената на горивото".

Защо сривът в стойността на петрола няма своето огледално отражение в цените по бензиностанциите? Търговците го обясняват със структурата на цената.

"Към днешна дата цените са 1.92 лв. за 95 и 2.05 лв. за дизела по бензиностанциите...от дизела от 2.05 лв. държавата за акциз и ДДС взима 94 стотинки и 1.11 лв. е себестойността на продукта. Вътре има едни постоянни разходи в тази цена - за транспорт, за преработка, за съществуване на веригите, за рафинериите".

Така на практика, цената на петрола и нейните настроения влияят пряко върху по-малко от половината от цената на дизела в българска бензиностанция. Останалата част са фиксирани разходи, които не променят цената си надолу.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст