Развитите страни набелязаха план за изход от кризата (видео)

БГ Бизнес
 

Медиите се подразниха от обилната трапеза на световните лидери във Вашингтон

Във Вашингтон завърши срещата на върха на 20-те най-развити държави. Участниците във форума начертаха план за борба със световната икономическа криза и превантивни действия за в бъдеще.

Лидерите на страните от Г-20 си поставиха като непосредствена задача да стабилизират банките и да стимулират икономическия растеж. Правителствата ще продължат да отпускат средства за укрепването на търговските банки. Така те ще имат отново  възможност да отпускат кредити. Сериозно внимание се отделя на предупредителните механизми.

"Ранните предупреждения са изключително необходими, за да се предотвратяват кризи, а прогнозите са част от предупрежденията", посочи Доминик Строс-Кан, генерален директор на МВФ.

Участниците в срещата се обединиха около належащи реформи в световната икономика. Решено беше да се създадат регулаторни органи на финансовата система. Тези "надзорни колегии" ще се събират редовно, за да обсъждат състоянието на големите банки, които извършват операции в цял свят. Идеята се роди преди седмица, на парижката среща на лидерите от Европейския съюз.

"Европейците поддържаха изцяло и докрай обща позиция по абсолютно всички въпроси", отбеляза Никола Саркози, президент на Франция.

Реформи се предвиждат и в световните финансови институции - към повече влияние на развиващите се страни при вземането на решения. Наред коментарите за свършената работа във Вашингтон, световните медии отбелязаха хранителното изобилие, отрупало трапезата на лидерите от Г-20. Менюто - пушени пъдпъдъци с дюлев сос, печено агнешко, сирене бри от щата Вермонт, полято с калифорнийско вино - журналистите нарекоха "Пир по време на криза".

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст